Värmeböljor drabbar Australien

Mån 16 jan, 2017 - 7:03

Rekordtemperaturer har uppmätts i delar av Australien, och fler värmeböljor är på väg.

Det är inte goda nyheter i ett land som ofta drabbas av svåra skogsbränder.
Nu väntar ett par svalare dagar för delstaten New South Wales, men en ny värmebölja väntas i mitten av veckan.
– Generellt höjer de här temperaturerna risken för skogsbränder, säger Jenny Sturrock, meteorolog på väderbyrån Bureau of Meteorology, till TT.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Än så länge rasar inga stora skogsbränder i landet.
– Vi behöver vanligtvis kombinationen av torka och hetta. Luftfuktigheten i Queensland hindrar brandfaran att bli extrem för tillfället, och vinden behövs för att elden ska spridas. Ofta behövs också en rejäl kallfront med vindar för att det ska bli katastrofala bränder, säger Jenny Sturrock.

”Kräma på ac:n”
Ett par tusen svenskar bor i Sydney. En av dem är Susanne Marshall, som har bott i staden i drygt tre år. Hon svalkar sig under värmeböljan vid ett bad i Greenwich vid Parramatta River med sin dotter.
– Air conditioning är a och o. Enda gången jag har den på även under nätterna är när det är över 27 grader. Nu är det: dygnet runt, stänga fönstren och kräma på ac:n. Trixet är att kunna sova på nätterna.
Men den som vill vara utomhus måste söka sig till vatten, antingen en pool eller till kusten där det blåser mer, säger Susanne Marshall.

– Värmeböljorna är ju motsvarigheten till en snöstorm hemma. Är det 20 minus hemma så hittar man inte på utomhusaktiviteter, det är samma här, är det över 35 stannar man inne. Då planerar man inga utflykter, speciellt inte med småbarn.
Hög luftfuktighet
När det är hög luftfuktighet kan människan inte svettas ordentligt. Det gör att hettan kan kännas ännu mer tryckande när kroppen inte kan använda sina naturliga mekanismer för att kyla ned sig.
Så i Sydney, Australiens största stad, har många haft svårt att sova den gångna veckan.
Då genomled staden sin varmaste natt sedan observatoriet i centrala staden började mäta temperaturerna år 1858. Som lägst var temperaturen 26,8 grader klockan 21.30 på fredagskvällen, bara för att stiga igen och nå över 30-strecket klockan 2 på natten, skriver Sydney Morning Herald.
Och i mitten av veckan som kommer är det dags igen.
– Vi kommer att få ungefär 10-12 grader över medel på vissa platser. När det är så finns det alltid möjlighet för temperaturerna att krypa upp lite extra och sätta rekord, säger Jenny Sturrock, och lägger till att det den här gången är mest troligt med fler rekord vad gäller höga temperaturer nattetid.

Källa: TT-aftonbladet.se

SENASTE NYTT

ANNONS: