flygvinge
Vi vet alla att det är förhållandevis säkert att flyga.

Ändå kan vi bli oroade av ljud vi hör i och omkring planet. Här förklarar en pilot vad det är för ljud vi hör.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Rent statistiskt är det mycket farligare att åka bil än flygplan. Det är till och med större risk att du träffas av blixten än att du sitter i ett plan som kraschar. Ändå kan vi oroas extra mycket av saker som vi hör eller känner när vi ska sätta oss på planet.

Bakre motorn låter
Kliver man på ett plan i den bakre delen kan man höra en motor som går för fullt där bak trots att planet står tryggt kvar på marken. Det är något som kallas Auxiliary Power Unit (APU) och bara är till för att se till att luftkonditioneringen i kabinen fungerar som den ska även när man står still.

Ljud under din plats?
Är det något som lever om under dig när du har satt dig på din plats i planet? Det är ingen fara. Vissa flygplansmodeller har bagageutrymmet under passagerarplatserna. Det är alltså inget odjur som bor i planets inre, det är bara bagaget som sätts fast på sin plats. Sen kan det komma ett högt gnällande, som kommer av att dörren till bagageutrymmet stängs.

Hundskall
Hör du något som låter som en gläfsande hund så är inte heller det något att oroa sig över. När planets hydraliksystem startas låter det precis så – som gläfsande hundar.

Alla världens toaletter spolar
På vissa flygplanstyper låter det märkligt när landningsställen fälls upp. Någon har beskrivit detta ljud som att det låter som om alla världens toaletter spolas samtidigt, men så är alltså inte fallet – det är bara landningsställen som fälls upp.

Oljud vid landning
När planet är på väg att landa kan man få höra en väldig massa ljud. Det kan röra sig om både rasslande och skrapande. Ljuden har faktiskt funnits där hela tiden, det är bara att de ha vridit ner motoreffekten så att allt som tidigare dränktes av motorljud nu hörs mycket tydligare. Samtidigt kan det börja skaka och kränga lite i planet, det beror på att man luftbromsar med hjälp av vingarna.

Det sista ljudet
När planet har stannat kan det komma ett sista oförklarligt klånkande. Det är faktiskt in inte oförklarligt alls – det är piloten som lägger i parkeringsbromsen.
Källa: Indy 100

Källa:expressen.se

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report