Foto:Magnus Wilandh

Foto:Magnus Wilandh


Antalet svenska besökare till Kroatien blir fler och fler.

Så många att Star Alliance-medlemmen Croatia Airlines startar ny direktlinje mellan Stockholm och Zagreb.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

”2016 blev för oss ett rekordår, antalet svenska turister till Kroatien ökade med 25 procent jämfört med året före. Dessutom har Norwegian direktanslutning till Zagreb så det ser verkligen ljust ut för vår turism”, säger Paul Sikic, chef för Kroatiens Turistråd i Norden och Baltikum.

Det blir tre avgångar i veckan med Croatia Airlines från Arlanda till Zagreb – med anslutningsflyg till andra stora turistmål i landet, som Split och Dubrovnik. Nyheten presenterades på Nalen i Stockholm idag/på onsdagen inför både press och reseförmedlare. Kroatien lockade 270 000 svenska besökare förra året och Zagreb vill gärna lansera sig som ett hett city break för nordbor. Samtidigt öppnas direktförbindelser till både Helsingfors och Oslo.

”Vi satsar mycket på Norden men tänker inte öppna några biljettkontor här. All verksamhet ska koordineras från Kroatien”, säger Domagoj Stjepan Dorotic från flygbolagets försäljningsavdelning. Croatia Airlines, flight code OU, har funnits sedan 1989, även under namn som Zagal.

Premiärflyget från Arlanda sker den 17 maj och säsongen ska pågå en bra bit in i oktober. Kroatien är ett förhållandevis billigt turistmål och landet har, trots heta diskussioner, behållit sin valuta kuna framför införandet av euro, en enligt branschbedömare avgörande faktor när det gäller att behålla lägre priser.

”Zagreb är ingen miljonstad men vi har mycket at erbjuda till vettiga priser. Operahuset och katedralen är välkända turistmål och vi har 57 hotell i staden”, säger Danijel Petrovic, PR-assistent från Zagrebs Turistråd.

Inte bara Zagreb passade på att locka fler besökare till Kroatien. Rab, en av landets största turistöar, var på plats och erbjuder åtta hotell, 1773 bäddar och 2500 solskenstimmar om året.

”Vi vill förstås förbättra den kapaciteten men det går utmärkt och lätt att välja camping- eller privatboende”, säger Ivana Matusan, chef för turistbyrån på ön Rab.

Rab är stor turistort i Kvarner-regionen vid den adriatiska kusten sedan 1889. Ön lever mycket på turismen och alla marknader. Fyra gånger om året arrangeras stora armborst-tävlingar på ön, vars favoritprodukter är lavendel, olivolja, vin och honung. Dit tar man sig med bilfärja, flyg eller katamaran.

Text-Foto:Magnus Wilandh

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report