Zagreb ny toppdestination i Europa

Tis 20 jun, 2017 - 7:05

Kroatiens huvudstad Zagreb har seglat upp som en toppdestination i Europa.

Tack vare nya direktflyg kan svenska turister snabbt nå staden med en rik historia, massor av festivaler, konserter, teatrar, nöjen och nattliv.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Nyligen listade reseguideförlaget Lonely Planet de bästa resmålen i Europa. Zagreb toppar listan före Gotland och är en av Europas mest prisvärda huvudstäder. Med Croatia Airlines nya direktlinje från Arlanda tar det två och en halv timme att nå ”hästsko-staden” vid de gröna kullarna. I stadskärnan finns flera parker som bildar ett hästsko-mönster och fyller miljön med grönska och blomsterprakt. De stora platanträden i parkerna ger Zagreb en charmig krydda.

Sevärdheterna är många och det mesta av historiskt och kulturellt intresse ligger centralt. Det finns några ”måsten” för resenären. Den magnifika Markuskatedralen med anor från 1200-talet är definitivt ett av dem. Katedralens tak är en mosaik av de kroatiska regionerna Dalmatien, Slavonien och huvudstaden själv. Det finns tre altare inne i katedralen, alla utsmyckade av konstnären Ivan Mestrovic.

En annan skönhet är Kamenita Vrata eller Stenporten där en ikon av Jungfru Maria, som räddades i en bran, står på ett altare i porten. Den heliga Jungfrun av Zagrebs beskydarinna och hyllas den 31 maj under högtidliga former.

Varje dag skjuts det med kanon från stadstornet Lotrscak, en tradition sedan länge. Tornet byggdes på 1200-talet för att skydda Zagrebs södra stadsport. Det är ett riktigt spektakel med blanka skott, en ljudupplevelse som kan skrämma vem som helst.

Marknaden i Dolac ingår i Zagrebs måsten, en ständig kommers med frukt, grönsaker, blommor, kött, fisk, ost med mera. Dolac är för Zagreb vad Hötorget är för Stockholm, en plats man kannaps kan undvika. Där finns det mesta – till priser svenska hushåll bara kan drömma om.

Museet av Brustna Förhållanden ska också bockas av – en fantastisk samling med kärleksbrev, sorgliga berättelser om brusten kärlek och svikna drömmar från Jordens alla hörn. Den bedragne älskaren som slog sönder sin före detta flickväns inredning med yxa är ett stycke läsning i sig. Det tar någon timme att gå igenom allt men med lite tålamod blir upplevelsen desto märkligare, vem sade att livet är lätt och att kärlek inte gör ont?

Andra upplevelser att rekommendera är en tunnelvandring genom Zagrebs gröna kullar. Tunnlarna utnyttjas även för utställningar och andra evenemang, sevärt och spännande.

Zagreb är även restauranger, barer, pubar och uteserveringar. Priserna är låga och en härlig middag kan fås för 150 kronor, med både vin och öl. Jämförelsevis kostar en halvliter öl 15-30 kronor, beroende på var man befinner sig i staden. De lokala märkena står sig gott i utbudet och är billigare än Coca Cola. En fika på Ban Jelacic-torget är inte så dum den heller.

Zagreb har ett rikt kultur- och nattliv men det får recenseras en annan gång. Staden är det ultimata City Break-besöket, man hinner med massor på några få dagar och det svider aldrig i plånboken. Spårvagnen är det bästa transportmedlet men det går utmärkt att ta sig from till fots.

”Det är också viktigt att veta att på lördagarna händer det mesta i Zagreb mellan klockan 9-15, sedan blir det ganska dött”, säger historieguiden Hela Markanovic till travelreport.se.

Lite annat att tänka på för turisten/besökaren: Zagreb är ett populärt resmål med en förhållandevis liten flygplats. Incheckningsköerna kan bli långa och Franjo Tudjman-flygplatsen saknar tågförbindelse med centrala Zagreb, kan vara bra att förboka transporterna.

Mobilnätet i Zagreb fungerar utmärkt men det är bra att ta reda på roaming-villkoren som ska gälla inom EU sedan 1 juni i år. Kontanter är också lätt att hitta, inte alla caféer och småkrogar tar kreditkort.

Magnus Wilandh
Text och Foto

ZAGREB-TIPS:

Restauranger: Trilogija, Kamenita 5, Zagreb, mycket vällagat, prova tryffel-risotton! Oxbo Urban Bar Grill, Ul. Grada Vukovara 269A, har det mesta i köttväg och rödviner.

Barer/pubar: Johann Franck, Ban Jelacic Square 9, mitt i Zagreb, här häckar stadens kändisar alla dagar i veckan, Zagrebs eget Café Opera. Pivana, Ilica 222, en av stadens äldsta pubar, som fått en inredningsmässig ansiktslyftning, god mat och många ölsorter att välja bland.

Vita viner: Enjingi, Korak, godsaker i 150-kronorsklassen. Röda: Korlat, Tomac, Zweilgelt, Kroatien är ett vinland.

Mycket färgprakt i den gröna staden Zagreb

Markanden vid Dolec lockar alltid folk, här går att fynda.

I Zagrebs parker växer många platanträd.

Vandringstunnel rakt genom Zagrebs kullar.

Lonely Planet’s tio bästa-lista över europeiska destinationer 2017
1) Zagreb, Kroatien
2) Gotland, Sverige
3) Galicien, Spanien
4) Norra Montenegro
5) Leeds, Storbritannien
6) Alentejo, Portugal
7) Norra Tyskland
8) Moldavien
9) Paphos, Cypern
10) Le Havre, Frankrike

HYPERLINK ”http://www.lonelyplanet.com/best-in-europe” \t ”_blank” http://www.lonelyplanet.com/best-in-europe

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report