Boende i byarna Hanåsen, Binnäset och Björnsjövallen i Bräcke kommun i Jämtland uppmanas att utrymma sina hem på grund av de svåra skogsbränderna.

Utrymning måste ske så fort som möjligt.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Boende i byarna Hanåsen, Binnäset och Björnsjövallen i Jämtland har under natten tvingats utrymma sina hem på grund av de svåra skogsbränderna, precis som i byn Kårböle i Gävleborg.

Räddningstjänsten kämpar mot två bränder i Bräckeområdet. En i Hanåsen och en i Exmyrkullen som också kallas Grötingeberget. Beslutet om evakueringen fattades på grund av att bränderna hotade att skära av en tillfartsväg stänga in flera boende.

Tidigt på morgonen ser situationen mer hoppfull ut.

Vädret har varit på vår sida och luftfuktigheten har gått upp kraftigt så brändernas intensitet har gått ned. Nu har vi fått in folk som jobbar på marken med båda bränderna, säger Niklas von Essen, stabschef vid Räddningstjänsten Jämtland, till TT strax före klockan 05.

Från klockan 10 kommer sex helikoptrar att hjälpa till i släckningsarbetet.

Niklas von Essen poängterar att de som utrymt inte kan återvända hem förrän räddningstjänsten sagt att de får det. Han uppskattar att ett 20-tal hus och runt 100 boende berörs av evakueringen.

Räddningstjänsten misstänker att Hanåsenbranden startat i samband med ett åskoväder.

Mellan 70 och 90 personer evakuerades under kvällen och natten i byn Kårböle i Ljusdals kommun i Gävleborg, efter att branden tagit ny fart under onsdagen.

Evakueringen var klar vid 04-tiden på morgonen skriver helahälsingland.se.

Vinden väntas vända mot Kårböle och räddningstjänsten koncentrerar sina insatser där.

Det är det vi måste försöka lägga krut på, det är problem på andra ställen också men det är prioriteringsfrågor, säger räddningsledaren Leif Gäfvert, till tidningen.

Ljusdals kommun har inrättat nödboende i stugor för de som lämnat sina fastigheter i Kårböle.

Statsminister Stefan Löfven (S) kommer under dagen till Ljusdal för att ta del av insatserna mot skogsbränderna.

Gävleborgs län, Dalarna och Jämtlands län är värst branddrabbade, men kraftiga skogsbränder rasar även i många andra län.

De italienska brandflygplan som har börjat vattenbomba de största bränderna får under torsdagen förstärkning av två franska plan av samma modell, som per styck kan hämta 6 000 liter vatten åt gången.

”Det är ett allvarligt läge och risken för skogsbrand är extremt stor i hela landet. Därför väljer vi nu att för tredje gången i sommar begära stöd från EU med brandbekämpningsflyg som kan stötta räddningstjänsten vid behov”, säger Jakob Wernerman, operativ chef för MSB:s hantering, enligt ett pressmeddelande på onsdagen.

Källa:TT

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report