Flygplan drivet av skogsrester

Ons 14 Nov, 2018 - 7:02


Kommersiell flygtrafik med skogsrester som drivmedel.

Det kan bli verkligheten när nu Luleå tekniska universitet sätter igång sin forskning.
Luleå tekniska universitet har beviljats finansiering av energimyndigheten till en förstudie. Förhoppningen är att inom bara ett par år producera och testa flygjetbränsle baserat på svenska skogrester. Förhoppningen är också att testflyga ett kommersiellt flyg drivet av bränslet i Sverige.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Förstudien ska också underlätta och riskminimera en första kommersiell anläggning för tillverkning av flygbiobränsle baserat på skogsrester i Sverige.

Vill visa att det funkar i praktiken
– Huvudmålet med hela projektet är att tillhandahålla en teknisk och ekonomisk validering av konceptet; att flyga kommersiellt på svensktillverkat biojetbränsle, baserat på svenska skogsrester. Resultatet av studien ska klargöra förutsättningarna för en demonstration av hela värdekedjan från skogsbaserat råmaterial till flygjetbränsle, och kan ses som ett förkommersiellt steg till faktisk användning av biojetbränslet inom kommersiellt flyg i Sverige. Vi vill visa att det här funkar i praktiken, och inte bara på pappret, säger Fredrik Granberg, projektledare och forskare inom energiteknik vid Luleå tekniska universitet i ett pressmeddelande.

Förstudien som nu beviljats av energimyndigheten innebär bland annat teknisk utredning av tillverkningsteknik för ett möjligt demonstrationsprojekt vid LTU Green Fuels, bränslecertifiering, utredning av distributionskedjan av biojetbränslet för att effektivt levereras till de svenska flygplatserna, planering av fälttester i flygplan samt att undersöka hur en affärsplan skulle se ut för att kunna stödja en kommersialisering av tillverkningstekniken.

Källa:svt.se

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report