Flyg utan propeller och turbiner

Tor 22 nov, 2018 - 7:01

Foto:MIT


Forskare i USA har lyckats driva ett flygplan på ett helt nytt sätt.

Planet har ingen propeller eller turbiner, utan drivs av ett elektriskt fält.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Den här idén har funnits i science fiction-världen ganska länge. Men nu är det första gången man har fått ett sådant plan att lyfta, om än ett väldigt litet.

En snurrande propeller eller turbin har hittills varit en avgörande del i nästan alla flygplan. Det skapar en dragkraft som gör att planet rör sig framåt och kan lyfta. Om turbin och propeller saknas måste alltså någonting annat driva planet framåt.

I tekniken som forskare vid MIT i Boston nu har använt, är det elektriskt laddade luftpartiklar som gör jobbet.

Ett elektriskt fält accelererar en del av alla partiklar som finns i luften. Det är bara få partiklar men de blir jättesnabba och kolliderar med de övriga luftpartiklarna. Då skapas det en vind och därmed dragkraft. Man får alltså en motor utan rörliga delar som också är väldigt tyst. Anders Forslund forskar kring flygplansteknik på Chalmers i Göteborg.

– Det är en jättespännande artikel med jättespännande resultat. Det är inte varje dag man ser en helt ny typ av framdrift publiceras.

För att skapa vinden krävs det ett väldigt starkt fält och det stora genombrottet är egentligen att forskarna har lyckats skapa detta fält i själva planet. Nu hade flygplanet i experimentet bara en vingbredd på fem meter och vägde runt två och ett halvt kilo. Det är alltså långt ifrån ett passagerarflygplan.

Än så länge krävs det väldigt mycket energi för så pass lite effekt. Tekniken är alltså inte mogen än. Men när man tänker på till exempel drönare har den ändå potential, tycker Anders Forslund.

– För obemannade plan så tror jag säkert att man skulle kunna bygga prototyper som skulle kunna ha verkliga användningsområden inom en tioårsperiod, säger han.

Referens:
Haofeng Xu et al.: Flight an aeroplane with solid-state propulsion. https://www.nature.com/articles/s41586-018-0707-9

Källa;sverigesradio.se

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report