Äventyrare korsade Antarktis

Tor 27 Dec, 2018 - 6:59

Foto: O’Brady instagram


Colin O’Brady är den första personen som med bara hjälp av sin muskelstyrka korsat Antarktis.

På 54 dagar har han tagit sig över sydpolen från Atlanten till Stilla havet.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Den 33-årige amerikanen meddelade världen via Instagram att han lyckats med bedriften att utan hjälp ta sig de 160 milen över den snö- och istäckta kontinenten, släpandes en stor släde bakom skidorna.

Vissa dagar har sikten varit så dålig att det knappt gått att se omgivningen och kylan har varit ständigt närvarande, med en medeltemperartur på närmare 30 minusgrader.
”Även om de sista 32 timmarna var några av de mest utmanande timmarna i mitt liv, så har de helt ärligt även varit några av de bästa ögonblicken som jag någonsin har upplevt”, skriver han.

Spontant ultramaraton
Överfarten tog 54 dagar och avslutades med vad amerikanen beskriver som ett ultramaraton på 129 kilometer, något han kom på spontant att han skulle utföra.
”När jag kokade vatten till min frukostgröt, så poppade vad som verkade vara en omöjlig tanke upp i mitt huvud. Jag undrade, skulle det vara möjligt att göra ett försök att ta hela den sista biten i sträck?”, skrev O’Brady 18 timmar in i försöket på Instagram.

Inte ofarligt
Det har varit en kamp om att hinna först, men britten Louis Rudd, som startade samtidigt som amerikanen, är ett par dagar efter O’Brady. Den norske äventyraren Børge Ousland korsade Antarktis redan 1996–1997, men hade hjälp av ett draksegel.
Att ensam korsa Antarktis är långt ifrån ofarligt. För två år sedan omkom britten Henry Worsley i ett försök. Han tvingades att kalla på hjälp efter att ha insjuknat, och avled senare i chilenska Punta Arenas. Rudd, som var nära vän med Worsley, har beskrivit att han gör försöket för att hedra sin vän, enligt National Geographics.

FAKTA
Fakta: Expeditionen
Colin O’Brady inledde expeditionen i början av november. Han bar då med sig 180 kilo utrustning i en släde.
Han började vid havsnivån på Rønnes shelfis i östra Antarktis och tog sig via sydpolen till kanten av Ross shelfis, där havet tar vid under isen. Färden gick därmed från Atlanten till Stilla Havet.
Totalt har överfarten, som har kunnat följas via Instagram och en blogg där hans position uppdaterats i realtid, varit omkring 1 600 kilometer.
Källor: Colin O’Brady, AFP

Källa:TT

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report