Ett passagerarplan som var på väg från Bryssel till Helsingfors belystes under tisdagskvällen med en grön laserstråle när det flög över Halland.

Luftfartsverkets kontrollcentral i Malmö har nu polisanmält händelsen och LFVs presschef, Per Fröberg, ser allvarligt på det inträffade.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Det hela inträffade vid halv nio-tiden under tisdagskvällen. Flygplanet befann sig då på 12 000 meters höjd någonstans mellan Varberg och Falkenberg.

– Det är ett allvarligt brott mot luftfartslagen. Den som gör detta utsätter piloter och passagerare för en stor säkerhetsrisk, särskilt vid start och landning. Piloten kan bli bländad och strålen är farlig för ögat, säger Per Fröberg.

Inte första gången
Planet fortsatte flygturen till Helsingfors och när det hade landat kontaktade piloterna Luftfartsverket. Kontrollcentralen i Malmö gjorde sedan en polisanmälan, eftersom det var de som hade kontakt med planet vid det aktulla brottstillfället.

Det är inte första gången som ett flygplan blir belyst med grön laser. Under 2017 rapporterades 58 fall i svenskt luftrum. Siffran sjönk dock under 2018. Då låg den på 35 stycken fall, enligt Per Fröberg.

Starkare laser
– Jag har aldrig hört om att det lett till en krasch, men sådant här ska inte alls förekomma med tanke på att man utsätter folk för så pass stor fara, säger han och tillägger att lasrar har blivit allt starkare med åren.

Inga personskador på vare sig piloter eller passagerare ska ha rapporterats i samband med händelsen natten till onsdagen.

Källa:svt.se

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report