Foto:Qantas


Australiens flygbolag Qantas uppges vara världens säkraste bolag.

Även SAS finns på listan med världens 20 säkraste flygbolag, uppger CNN. Men den svenska flygsäkerhetsexperten Hans Kjäll säger att man ska vara försiktig med tolkningen av listan.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Varje år listar Airline Ratings vad de anser vara de säkraste flygbolagen i världen.

Australiensiska Qantas rankas som nummer ett, skriver CNN som var en av de första att rapportera om listan som gäller 2019.

Qantas har haft toppositionen mellan 2014 och 2017. År 2018 utsågs ingen etta. Då listades de 20 bolagen som de säkraste, men utan rangordning.

I år listas Qantas återigen som nummer ett och de övriga 19 bolagen nämns i bokstavsordning på listan, men utan rangorning.

SAS på listan
Scandinavian Airlines (SAS) är med på listan 2019.

Airline Ratings uppger att de har analyserat data från sammanlagt 405 flygbolag i världen och använder tolv olika kriterier i sin bedömning. Det ska inkludera revisioner som utförts av regeringar, luftfartsstyrelser och andra ledningsorganisationer.

Antalet krascher och andra allvarliga incidenter samt flygflottans ålder och bolagens lönsamhet, uppges även vara kriterier vid bedömningen.

Experten skeptisk
Men Hans Kjäll, som arbetat med flygsäkerhetsfrågor på svenska luftfartsmyndigheten i över 30 år, är skeptisk till listan.

– Det kan vara en indikator. Men man bör dock vara försiktig med tolkningen beroende på att de parametrar man använder har olika kvalitet, beroende på företag och land, säger han.

Han har även har stor erfarenhet av internationellt flygsäkerhetsarbete och berättar att sekretess kan göra det svårt att jämföra flygbolag.

– Exempelvis kan viss data som används för att ta fram tabellen vara behäftad med sekretess beroende på land och myndighet, säger han.

Källa:svt.se

20 BOLAGEN PÅ LISTAN

Air New Zealand
Alaska Airlines
All Nippon Airways
American Airlines
Austrian Airlines
British Airways
Cathay Pacific Airways
Emirates
EVA Air
Finnair
Hawaiian Airlines
KLM
Lufthansa
Qantas (nr 1)
Qatar
Scandinavian Airlines
Singapore Airlines
Swiss
United Airlines
Virgin group airlines (Atlantic and Australia)
Källa CNN/Airline Ratings

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report