Megakylan försenar hundratals flygplan

Tor 31 jan, 2019 - 7:01

Chicago upplever ett av sina kallaste dygn någonsin med isande temperaturer på neråt 27 minusgrader.

Vinterstormen har döpts till Jayden och orskar även stora förseningar i flygtrafiken.
Hundratals flighter har ställts in det senaste dygnet.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

En historisk köldsmocka har knockat flera delstater i centrala USA – och det hårt. Temperaturerna har sedan i måndags fallit ned mot hisnande 27 minusgrader och den nationella vädertjänsten NWS varnar för att köldskador riskerar att uppstå på bar hud efter bara 10 minuter utomhus, rapporterar Chicago Sun.

Värmecenter har upprättats runt om i staden och man befarar att flera människor kommer att frysa ihjäl under Jaydens framfart.

Kylan har även drabbat flygplatserna som under hela veckan har haft stora problem med förseningar och inställda flighter.

Under det senaste dygnet ställdes 504 avgångar in på Chicagos O’hare International Airport och och 162 var inställda på Midway International. Under veckan har sammanlagt över 1000 flyg ställts in i USA.

För flygbolagen American Airlines och United Airlines innebär kylan att cirka en tredjedel av deras flygtrafik ställs in, rapporterar CNBC.

American ställde in 225 flyg under tisdagen och ytterligare 185 under onsdagen på grund av de låga temperaturerna. I ett uttalande förklarade bolaget att anledningen är de ”extrema” temperaturerna.

Störningarna på Chicago-flygplatserna orsakar i sin tur förseningar på flera andra amerikanska flygplatser.

Flygplan kan generellt lyfta trots mycket låga temperaturer, men den extrema kylan är desto svårare för personalen som jobbar på landningsbanan.

Arbetarna på banan behöver bland annat ta fler pauser för att hålla värmen och att avisa flygplanens vingar är en tidskrävande process som ofta skapar förseningar.

Källa:aftonbladet.se

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report