Fjällturismen hotad av halverad budget

Mån 25 Mar, 2019 - 7:01

Fjällturismen ökar och Sveriges fjälleder behöver rustas upp.

Men budgeten har halverats och pengarna räcker inte till, enligt Naturvårdsverket.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

”Vi har avbrutit upprustningen av lederna och lagt det på is”, säger Erik Hellberg Meschaks vid Naturvårdsverket.

Både den svenska och den utländska turismen i fjällen ökar, vilket ställer krav på att broar, skyltar och stigar på vandringslederna är i gott skick. Trots turisternas ökade slitage på lederna har Naturvårdsverket fått tio miljoner kronor mindre i kassan för att underhålla lederna.

”Vi klarar av att underhålla genom att laga och lappa på ett års sikt. Men vi kan inte genomföra upprustningsbehovet”, säger Erik Hellberg Meschaks vid Naturvårdsverket.

Budgeten som lades av Moderaterna och Kristdemokraterna och som klubbades igenom av riksdagen förra året har inneburit att 10 miljoner, 40 procent, kapats från underhållet av fjällederna.

Förutom de budgeterade 15 miljonerna som nu avsatts krävs ytterligare 30-40 miljoner för att rusta upp fjällederna till ett gott skick, enligt Naturvårdsverket.

– På lång sikt skulle en sådan här budget innebära att vi måste stänga mindre leder, säger Erik Hellberg Meschaks.

Svenska turistföreningen (STF) har nu startat ett upprop för att öka anslaget till fjällederna.

”Det är redan ganska stora brister. Väntar man med att göra saker så förfaller det och sedan blir det ännu dyrare att laga”, säger Magnus Ling, generalsekreterare på Svenska Turistföreningen.

Han menar att det inte är mycket pengar det rör sig om och att en ökad budget skulle ha många fördelar – som att främja en miljövänlig turism som vandring.

”Regeringen vill satsa på besöksnäringen och säger sig vilja satsa på klimatet. Då blir det alla fel”, säger Magnus Ling.

En annan fördel är att en ökad budget skulle skapa fler jobb på orter som Abisko där fjällturismen är en viktig del av försörjningen, anser Magnus Ling.

”Det är märkligt att regeringen inte ser fördelarna med det här. Vi har en unik fjällmiljö som många länder inte har”, säger han.

TT har sökt Isabella Lövin för en kommentar. Hon kommenterar inte den minskade budgeten men hälsar via sin pressekreterare att regeringen kommer att presentera sin vårändringsbudget i april.

Källa:TT

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report