Foto:viking sky


Kryssningsfartyget som råkade i sjönöd vid Norges kust tar sig nu i maklig takt in mot land, och väntas vara framme under eftermiddagen.

Lördagskvällen blev dramatisk och fartyget var mycket nära att gå på grund.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Viking Sky går för egen maskin med en hastighet kring sju knop, men följs av bogserbåtar.

”Evakueringen har satts på paus och fartyget går mot Molde”, säger Einar Knutsen vid räddningscentralen HRS till TT.

Totalt har 479 av de 1.373 personerna ombord tagits i land med helikopter, enligt nyhetsbyrån NTB. Under hela natten flög tre helikoptrar i skytteltrafik för att få i land passagerarna.

De nära 900 personerna som är kvar ombord kan känna sig trygga, enligt Knutsen. Båten väntas vara i hamn omkring klockan 15.

”Det ser ut som att vi ska lyckas ta båten in till Molde med resten av passagerarna. Kommunen har full krisberedskap för när båten anländer”, säger Jan Arve Dyrnes vid Fræna kommun, dit de flesta evakuerade tagits hittills, på en presskonferens.

Enligt amerikanen Rodney Horgen som var med på kryssningsfartyget har det senaste dygnet varit skrämmande.

”Det bästa ordet att beskriva det är surrealistiskt. Vi satt i restaurangen när skeppet började kränga kraftigt från sida till sida. Människor föll och bordsskivor gled på golvet”, säger han till NRK.

Han beskriver hur vattnet drog med sig 20 till 30 personer och hur han tänkte att det var slutet. Rodney Horgen blev under söndagsmorgonen evakuerad och är nu på ett hotell i Molde med flera andra av de räddade.

På videoklipp som sprids på Twitter syns hur bord och stolar far fram över golvet på det vilt krängande kryssningsfartyget. Totalt har 20 personer skadats, enligt NTB.

Under lördagen, när det fortfarande var storm och inga av Viking Skys motorer fungerade, ska fartyget ha varit 100 meter från att gå på grund, uppger lotsar i Møre och Trøndelag. Besättningen kämpade i mer än en halvtimme med att förankra fartyget.

”De var väldigt nära grundstötning. Det var nog ingen rolig upplevelse att vara ombord på fartyget då”, säger Emil Heggelund, driftsansvarlig för lotsarna, till Bergens Tidene.

På räddningscentralen vill man inte kommentera hur nära det var att fartyget gick på grund.

”Fartyget var två kilometer från land när besättningen lyckades få fast ankarna, men området är känt för att vara fullt med skär och grund”, säger Einar Knutsen till TT.

Ett lastfartyg med nio man i besättningen som var på plats för att bistå i räddningsarbetet fick under kvällen motorstopp och slagsida. För att kunna evakueras uppmanades besättningen att hoppa i havet för att kunna plockas upp av räddningshelikopter. Samtliga räddades ur vattnet.

Flera mindre räddningsbåtar tvingades vända på grund av de höga vågorna.

Viking Sky skickade strax efter klockan 14 på lördagseftermiddagen ut ett nödmeddelande och bad om assistans efter motorproblem. Ombord fanns från början 915 passagerare och 458 besättningsmedlemmar, enligt rederiet. Fartyget var på väg längs den norska kusten från Tromsø till Stavanger.

Källa:TT

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report