Pilotförhandlingarna i SAS har brutit samman i hela Skandinavien, enligt fackorganisationen SAS Pilot Group som varslar om strejk från 26 april. 


SAS Pilot Group som består av SAS-piloter i Danmark, Norge och Sverige, har tidigare brutit förhandlingarna i Norge och Sverige. I går, måndag, bröts förhandlingarna också i Danmark och SPG har lagt varsel om konflikt från och med fredag den 26 april i Danmark, Norge och Sverige.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

”Brutna förhandlingar innebär att medling kan/skall ske i enlighet med nationell lagstiftning. Om medling, mot förmodan, inte lyckas, kommer den konflikt som nu varslats bryta ut först efter påsk”, skriver organisationen.

Bakgrunden till konfliken, enligt SPG, är att SAS att ensidigt sagt upp existerande avtal som rör samarbete, produktion, karriärvägar och anciennitetsprinciper (princip om företräde vid utnämning på grund av fler tjänsteår).

”Det är oförståeligt för SPG varför dessa avtal skulle vara oförenliga med ett framgångsrikt SAS. Företaget har under lång tid klarat sig bra med dessa avtal”, skriver SPG.

Det finns även en konflik kring arbetstidsordning där SPG kräver större förutsägbarhet.

”Majoriteten av piloterna i SAS har ingen kontroll på när och hur länge de skall jobba. Det enda piloterna ofta vet om sin arbetstid under en månad är att de bara har en ledig helg”, säger Wilhelm Tersmeden, ordförande i Svensk Pilotförening.

Enligt SPG har även SAS valt att gå ut i media under förhandlingarna med uppgifter om höga lönekrav.

”När lön och arbetstidsordningar nu är sämre än i andra seriösa flygbolag som vi kan jämföra oss med, vägrar SAS att diskutera frågan om marknadsmässig lön för piloter”, fortsätter Tersmeden. 

SAS Pilot Group består av Dansk Pilotforening, Norske SAS-flygeres Forening, Scandinavian Norge Flygerforening och Svensk Pilotförening. Tillsammans organiserar de 95 procent av alla SAS-piloter i Danmark, Norge och Sverige. 

Källa:di.se

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report