I samband med flygskatteinförandet för drygt ett år sedan utlovades kompensation till de flygplatser i Norrland som tappar resenärer. Men utbetalningarna dröjer.

120 miljoner kronor avsattes till kompensation till flygplatser i Norra Sverige vid skattens införande. Det finns tio lokala/regionala flygplatser i Norrland som omfattas av regeringens kompensation för flygskatten. Fyra i Västerbottens län: Skellefteå, Lycksele, Vilhelmina och Hemavan/Tärnaby.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Men det gäller att uppfylla vissa krav för att bli beviljad kompensation.

– Kompensationen är ju för att ge stöd om det skulle visa sig att 60 kronor per biljett har inneburit ett minskat resande. Kan man visa att det inneburit ett minskat resande ska man givetvis kompenseras för det, säger Tomas Eneroth, (S) infrastrukturminister.

Skatten för inrikesflyg är 60 kronor per biljett. För långdistansflygningar kan det uppgå till max 400 kronor. 

Eneroth säger även att ett år är för kort tid för att avgöra om flygandet minskat på grund av skatten.

Vid Skellefteå Airport säger man sig enkelt kunna bevisa att de drabbats hårt av skatten. Norwegian lämnade flygplatsen i januari och de angav bland annat flygskatten som skäl.

– Vi bedömer att vi kommer tappa mellan 100 till 150 000 resenärer. Det är ju en avsevärd mängd, säger Robert Lindberg, flygplatschef vid Skellefteå Airport.

Tappet motsvarar ungefär en fjärdedel av resenärerna från flygplatsen.

Källa:sverigesradio.se

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report