De båda sjöflygplanen kolliderade i luften i Alaska. Fem personer är döda, ett tiotal har skadats och ytterligare tre saknas.

Olyckan inträffade under natten mot tisdagen, svensk tid, nära staden Ketchikan. Totalt fanns 16 personer ombord på de två flygplanen. Tio av dem har räddats, uppger lokaltidningen Anchorage Daily News.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Båda flygplanen är sjöflygplan med pontoner och var ute med kryssningsturister på sightseeing.

I ena planet fanns, förutom piloten, tio personer som var ute på kryssning med fartyget Royal Princess. Det avgick från Vancouver i Kanada i lördags och skulle ankomma Anchorage 18 maj. I det andra planet fanns en pilot och fyra turister som deltog i en annan kryssning.

Livshotande skador

Vädret vid olyckan var molnigt och med bara fyra sekundmeters sydlig vind. Planen kolliderade av oklar anledning i luften, uppger NBC News. Av de tio räddade passagerarna har en livshotande skador, enligt AP.

Sightseeing i flygplan med kryssningsresenärer är en stor industri i Alaska. 2015 dog alla nio ombord när ett sjöflygplan kraschade in i ett berg nordost om Ketchikan, uppger USA Today. Piloten tappade orienteringen i det molniga vädret medan hans arbetsgivare pressade honom att hinna tillbaka till kryssningsfartyget innan det avgick, visade haveriutredningen.

Källa:aftonbladet.se

SENASTE NYTT

ANNONS: