Hotar att förstöra inkastaden Machu Picchu

Inkastaden Machu Picchu har över 1,5 miljoner besökare varje år. Det är på gränsen till vad det peruanska världsarvet klarar av. 
Nu ska en ny kritiserad flygplats byggas i närheten för att forsla ännu fler turister till området.

Machu Picchu är ett av världens mest kända turistattraktioner. Inkastaden i Peru är listad som världsarv hos Unesco och har mer än 1,5 miljoner besökare per år. 

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Det stora antalet turister sätter stor press på inkastaden med sina ömtåliga och värdefulla ruiner. Det är dubbelt så många besökare än vad Unesco rekommenderar. Därför har man infört hårda restriktioner kring hur och när turister får besöka området. 

Men en planerad flygplats i inkastaden Chinchero i närheten kan komma att sätta en ännu större press på Machu Picchu. Man har redan börjat förbereda bygget och bulldozrar forslar bort tonvis av jord, rapporterar The Guardian. Flygplatsen kommer kunna ta emot plan från hela Latinamerika och USA. 

Kan förstöra ruiner och natur

Det har väckt ramaskri från arkeologer, historiker och lokalbor. 

– Det här är ett uppbyggt landskap; det finns terrasser och vägar som skapats av inkafolket. Att lägga en flygplats här skulle förstöra den, säger Natalia Majluf, en peruansk konsthistoriker vid Cambridge University till The Guardian. 

Hon har organiserat en petition mot den nya flygplatsen. Kritiker menar att ett ökat antal flygplan som flyger lågt över området kommer att påverka inkaruiner och natur på ett skadligt sätt.

Källa:aftonbladet.se

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report