Klädindustrin genererar mer växthusgaser än vad flyget och sjöfarten gör tillsammans, enligt FN:s handelsorgan Unctad, rapporterar SVT Nyheter.

Enligt en rapport som släpps i dagarna från Stiftelsen för miljöstrategisk forskning (Mistra) sker 80 procent av klimatutsläppen vid klädtillverkningen, som omfattar allt från bomullsodlingar till textilfabriker.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

I snitt köper svensken 13 kilo kläder per år och slänger 8 kilo. Massproduktion i kombination med billig arbetskraft har lett till billigare kläder. Samtidigt har modeindustrin vaknat till på olika sätt, där det i dag finns flera initiativ för hållbart mode.

Under de senaste åren har arbetsvillkoren och miljöpåverkan i textilbranschen hamnat på agendan. Men frågan om hur klimatet påverkas har inte fått lika mycket uppmärksamhet.

– Det bästa du kan göra för att handla kläder hållbart är att ta cykeln till din lokala andrahandsaffär, säger Malin Wennberg, kommunikationschef på Mistra Future Fashion, ett forskningsprogram om hållbart mode, till SVT.

Källa:TT

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report