Kina varnar nu landets medborgare för att resa till USA, med hänvisning dels till trakasserier mot kineser från det amerikanska polisväsendet och dels till en våg av våldsdåd som ska ha drabbat USA. Det skriver brittiska Financial Times.

Kinas utrikesdepartement skrev i sina officiella sociala medieflöden på tisdagen att kinesiska medborgare på senare tid har utsatts för ”upprepade trakasserier” från det amerikanska polisväsendet. Som exempel anfördes förhör vid inresor och slumpmässiga, överraskande besök från ordningsmakten.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

På tisdagen utfärdade även Kinas departement för kultur och turism en resevarning för USA, där det varnades för en våldsvåg i landet.

”På senare tid har skjutningar, rån och stölder inträffat frekvent i USA”, skrev departementet.

Resevarningarna följer i spåren av en skjutning i Virginia Beach i fredags där tolv personer dödades. Amerikanska ambassader och konsulat i Kina flaggade därför på halv stång, vilket av vissa kinesiska medier tolkades som ett uppmärksammande av 30-årsminnet för massakern på Himmelska Fridens torg i Peking.

I måndags varnade Kinas regering landets studenter för allt större svårigheter med att få visum till USA, och studenternas föräldrar uppmanades i sin tur att noga överväga de risker deras barn tar vid en eventuell USA-resa.

USA och Kina befinner sig sedan en tid tillbaka i en handelskonflikt som fått återverkningar på många håll. I förra månaden satte USA i praktiken stopp för export till den kinesiska teknikjätten Huawei och Peking svarade då med att landet skulle skapa en motsvarande svart lista med amerikanska bolag.

Under 2018 besökte 3 miljoner kineser USA och de spenderade drygt 36 miljarder dollar vid resorna. Därmed var Kina det femte största besökarlandet, skriver Financial Times.

Källa:nyhetsbyråndirekt

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report