Mobiloperatören Telenor i Norge flaggar för bedragare som kan ta sig in i din telefon när du loggar in i offentliga nätverk.

Varningen gäller främst de som ska resa utomlands och enligt operatören gäller det även att se upp med att ladda mobilen i usb-uttag, skriver norska Din side.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Mitt under semestersäsongen går operatörsjätten Telenor ut med en varning till alla som ska ut och resa. Utöver att ha koll på badkläder, pass och biljetter skriver operatören i ett pressmeddelande att man även ska hålla ett öga på mobilen.

Vilket laddningsuttag eller offentligt trådlöst nätverk du väljer kan nämligen ge bedragare tillgång till information om din telefon, bland annat känsliga koder.

Undvik allmänna platser

Enligt Telenor är de största riskområdena platser som flygplatser, kollektivtrafik och kaféer. Istället rekommenderar man semesterfirare att ta med sig ett extra batteri att ladda med.

”Det är en billig och effektiv åtgärd för att undvika att ta en onödigt hög risk”, skriver Hanne Tangen Nilsen, säkerhetschef för Telenor i ett pressmeddelande, enligt norska Din side.

Riskerna för ett öppet trådlöst nätverk är enligt operatören att inte veta vem som är ansluten. Det är lätt att ställa in en trådlös router med samma namn som ett känt nätverk, till exempel ”Airport WiFi” på flygplatser, för att sedan spionera på dem som ansluter sig till nätverket.

”USB-uttag”

Att bedragare använder sig av offentliga nätverk och laddningsuttag för att få tillgång till information är inte ett nytt fenomen, även om det inte är en vanlig metod.

– Precis som att brottslingar kan läsa ditt kreditkort om de har installerat utrustning på bankomater, kan det också göras via laddningsstationer för att komma åt eller hämta information från din mobiltelefon, säger Fredrik Ruud Johnsen, kommunikationsrådgivare vid Nationella säkerhetsmyndigheten till norska Din side.

För den som vill vara extra säker i sitt resande finns det även en så kallad ”USB-kondom” att köpa som ser till att bara batteriet laddas och ingen data kan överföras mellan uttaget och mobilen.

Källa:aftonbladet.se

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report