Värmeböljor fem gånger vanligare

Ons 3 Jul, 2019 - 6:59

Klimatförändringar ökade sannolikheten för den värmebölja som drabbade Frankrike i förra veckan visar nya siffror.

Sannolikheten ska ha ökat med minst fem gånger enligt nya beräkningar från Meteorologiska världsorganisationen WWA.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Forskarna studerade medeltemperaturen i Frankrike och i staden Toulouse under de tre varmaste dagarna i förra veckan och jämförde datan med historiska mätningar med hjälp av en datorsimulering som visade hur vädret hade varit om klimatet var opåverkat från människans koldioxidutsläpp.

– Vi har använt observation och flera klimatmodeller för att se vilken inverkan klimatförändringarna har haft på just den här värmeböljan. Vårat resultat visar att sannolikheten för att värmeböljan påverkats av klimatförändringar femfaldigats i och med den mänskliga klimatpåverkan, säger Friederike Otto som är tillförordnad chef för klimatförändringsinstitutionen vid Oxford University och en av forskarna bakom studien.

Enligt forskarna är den här typen av värmeböljor också mer intensiva och inträffar mer frekvent än vad klimatmodeller tidigare har förutspått.

Den här analysen är ännu inte granskad av andra forskare å det är unikt att ett resultat släpps så här nära inpå datainsamlingen. Frederick menar dock att det här är en underskattning å säger att forskarna tror att sannolikheten att värmeböljan påverkades av klimatförändringarna, troligtvis är större.

– Vi vet att de här klimatmodellerna inte är perfekta så de siffror vi presenterar är en underskattning. Troligtvis är sannolikheten högre, säger Frederike Otto.

Värmeböljan som drog in över Europa förra veckan ledde till flera nya historiska temperaturrekord i en rad länder, bland annat i Frankrike, Österrike, Tyskland Spanien och Schweiz.

Källa:Ekot

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report