Antalet flygförseningar till och från svenska flygplatser har ökat med drygt 60 procent under de senaste fem somrarna. Håller trenden i sig kan närmare 1,8 miljoner resenärer drabbas i sommar, enligt flygkompensationsbolaget Airhelp.

Andelen flygförseningar har ökat i Sverige varje sommar under de senaste fem åren, enligt offentlig statistik som flygkompensationsbolaget Airhelp gått igenom. För varje sommar som gått sedan 2014 har andelen försenade flyg ökat med närmare 10 procent per år i genomsnitt.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Under sommarperioden, mellan den 1 juni och 31 augusti 2014, var nästan 10.000 flyg inställda eller försenade till och från svenska flygplatser, vilket motsvarade drygt var femte flyg. Under samma period i fjol var drygt 17.000 flyg försenade eller inställda, alltså närmare var tredje flyg. Det innebar att över 1,5 miljoner passagerare drabbades, varav 80.000 blev försenade med över tre timmar, enligt Airhelp.

Om trenden håller i sig skulle det innebära att antalet flygförseningar i sommar stiger till nästan 18.700 stycken, förutsatt att antalet flygningar i sommar ligger på samma nivå som i fjol. Det skulle i så fall innebära att andelen försenade flyg i sommar ökar till närmare 36 procent.

SAS Svd Rickard Gustafson varnade redan i maj för att det 2019 kan bli en ny sommar med stora förseningar och inställda flyg. I en intervju med SvD pekade flygbolagschefen ut en dåligt fungerande europeisk flygledning som orsaken.

”Den historiska datan stöder den oro som SAS vd Rickard Gustafson kände redan i maj när han varnade för flygkaos i sommar. Enligt branschorganisationen för europeiska flygbolag, Airlines for Europe, var brister i flygledningen orsaken till 75 procent av förseningarna i Europa förra sommaren”, säger Airhelps Sverige-chef Andreas Hermansson.

Antalet passagerare som drabbats av flygstörningar på svenska flygplatser under sommaren har samtidigt ökat med 136 procent de senaste fem åren, från cirka 630.000 sommaren 2014 till närmare 1,5 miljoner sommaren 2018. Håller den trenden i sig skulle innebära att uppemot 1,8 miljoner passagerare kan komma att drabbas av försenade eller inställda flyg i sommar.

”Ska du ut och resa i sommar rekommenderar jag varmt att du ser över dina rättigheter redan innan avresan. Då är du bättre förberedd på vad du faktiskt har rätt till om du skulle bli strandad på en flygplats under semestern”, säger Andreas Hermansson.

Om ett flyg ställs in eller är försenat i mer än 3 timmar har resenären rätt till ersättning på mellan 250 och 600 euro per passagerare, enligt EU-lagen EG 261.

Källa:di.se

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report