En ökning av den europeiska flygtrafiken har även lett till en betydande ökning av antalet försenade flyg på svenska flygplatser.

På de statliga svenska flygplatserna har antalet förseningar nästan fördubblats sedan 2014 och huvudorsaken uppges vara trängsel i luftrummet, enligt Luftfarsverket, uppger TT.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Enligt Freja Annamatz, presschef på SAS, är man från flygbolagens sida väl medvetna om problemet med det trånga luftrummet.

– Vi driver ett samarbete för att skapa bättre förutsättningar inom EU för att skapa en bättre flygtrafik, säger hon till Ekot.

Enligt siffror från flygbolagsföreningen Airlines for Europe kan omkring 60 procent av de europeiska flygförseningarna förklaras just med trängseln i luften.

Vad gäller just det svenska luftrummet råder det dock ingen egentlig trängsel. Istället är det luftrummet i Centraleuropa som ofta blir överbelastat – vilket leder till en dominoeffekt för de svenska resenärerna eftersom trafiken då måste ledas om för att undvika köbildningar i luften.

Under de senaste fem åren har också ökningen av försenade flyg varit markant. Enligt statistik från statliga Swedavia, som äger Arlanda och åtta av landets tio största flygplatser, har andelen flyg som försenats med minst 15 minuter ökat med nära 90 procent under de senaste fem åren.

SAS är det flygbolag som har flest avgångar från de statliga svenska flygplatserna, och enligt Freja Annamatz innebär situationen en utmaning för flygbolagen.

– Det saknas flygledare och att det är trångt i luftrummen, men tillsammans jobbar vi för att förbättra förutsättningarna, säger hon.

Källa:TT/Ekot

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report