Foto:Scandinavian Mountains Airport

SAS lanserar tre direktlinjer till nya flygplatsen i Sälen från utländska destinationer. Medan bolaget satsar på internationella passagerare öppnar BRA linjer till destinationen från flera svenska städer. 

”En viktig del i vår strategi att utnyttja vår kapacitet”, Freja Annamatz, presschef på SAS. 

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

I december öppnar den nya flygplatsen Scandinavian Mountains Airport i nära anslutning till Sälen och Trysil. 

SAS startar direktlinjer till den nya flygplatsen som flygs direkt från London, Köpenhamn och Aalborg under vintersäsongen 2019-2020 fram till påsk. 

Bolaget har sett ett stort intresse att resa till fjälldestinationen från marknaderna i Storbritannien och Danmark, enligt Freja Annamatz, presschef på SAS. 

För SAS är deras säsongsbaserade rutter generellt väldigt viktiga, både under sommar- och vintersäsongen. 

”Vi försöker självklart hitta de destinationer som lockar under vinterhalvåret. Det är en viktig del i vår strategi att utnyttja vår kapacitet genom att säsonganpassa våra rutter”, säger Freja Annamatz. 

Att flygjätten inte valt att flyga från svenska destinationer är på grund av att de ser att resenärer från bland annat Stockholm kanske väljer andra transportslag som bil, medan efterfrågan att flyga till fjällen är större från de långväga destinationer de har valt att operera ifrån. 

SAS kommer trafikera de nya linjerna med sina flygplan av modellen Airbus 320neo som, enligt bolaget, är ”marknadens tystaste och mest bränslesnåla plan och reducerar koldioxidutsläppen med upp till 18 procent.” 

”De här linjerna blir ett alternativt transportmedel till de svenska och norska fjällen för mer långväga resenärer som förhoppningsvis lockar många att upptäcka destinationerna”, säger Freja Annamatz. 

”Tack vare SAS hållbarhetsarbete som innebär att vi till 2030 ska reducera våra utsläpp med 25 procent hoppas vi kunna erbjuda en så bra produkt som möjligt”, tillägger hon. 

Till skillnad från SAS kommer inrikesbolaget BRA att operera till den nya flygplatsen från Stockholm Bromma, Göteborg, Malmö, Ängelholm och Växjö. De har sin första flygning innan jul och kommer flyga under vintersäsongen. 

Bolaget har tidigare gått ut med att de flyger från Skåne till den nya flygplatsen.

”Vi kommer anpassa oss efter marknaden och se vilket behov som finns. Men till att börja med är det planerat för lite drygt tre månader och följa våra kunders reseval”, säger Ulrika Matsgård, kommersiell chef för BRA. 

Enligt henne är de nya linjerna ett positivt tillskott de destinationer som bolaget erbjuder. 

”Det känns jätteroligt och vi har stora förhoppningar på att det här tas emot väl när vi väl drar i gång i vinter”, säger Ulrika Matsgård. 

Flygbolaget har tidigare flugit mellan Ängelholm och Mora under vintersäsongen och det har varit en mycket uppskattad linje, fortsätter hon.  

BRA har förväntat sig att även andra flygbolag ska operera inrikes till och från Sälen. 

”Det är välkommet och det är ett stort upptagningsområde med många besökare som växer och det är svårt att säga vad som eventuellt skulle kunna vara en linje som konkurrerar med flygbolag på en viss rutt”, säger Ulrika Matsgård.

”Det är fortfarande för tidigt att veta hur stort underlaget kommer vara eftersom det är en ny linje och en ny flygplats”, tillägger hon. 

Trots att SAS inte flyger från några svenska flygplatser till Sälen, menar Ulrika Matsgård att de linjer som SAS kommer flyga från Köpenhamn är ett alternativ för de som bor i Skåne att resa till fjällen. 

Men det är inte bara SAS som kan sno åt sig bolagets kunder. Flygskammen är mycket påtaglig på den svenska marknaden inrikes. 

”Fler resenärer överväger sina val av resealternativ. Det är ingen skillnad när det gäller den här destinationen. Vi försöker erbjuda så gröna resor som möjligt för passagerarna och att vi flyger med mindre flygplan för att kunna få så hög beläggning ombord som möjligt”, säger Ulrika Matsgård. 

Bolaget kommer flyga med sina propellerflygplan ATR som, enligt BRA, är ett av de mest miljövänliga flygplanen och där man också har möjlighet att flyga på biobränsle. 

Källa:di.se

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report