Foto:Cathay Pacific

Det Hongkongbaserade flygbolaget Cathay Pacifics vd Rupert Hogg avgick överraskande på fredagen. 

Beslutet antas vara kopplad till den politiska turbulensen mellan Hongkong och Peking.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Det var först efter att börsen stängt för handel på fredagen som Cathay Pacific meddelade att bolagets vd Rupert Hogg avgår. 

Beskedet kommer efter veckor av påtryckningar mot flygbolaget av regeringen i Peking med koppling till de pro-demokratiska demonstrationerna i Hongkong. Även en av Hoggs närmaste män, kundchefen Paul Loo, avgår.

”Det har varit utmanande veckor för flygbolaget”, sa Rupert Hogg. 

Avgången kom som en överraskning. Hongkongbaserad media kallade beslutet ”chockerande”.

Tidigare i veckan bekräftade bolaget att två kaptener har sparkats efter att ha deltagit i olagliga demonstrationer i den forna brittiska kolonin som skakat staden i över två månader nu. 

Dagarna före hade Kinas Luftfartsverk meddelat att flygpersonal som har tagit del i protesterna mot regeringen inte får flyga i kinesiskt luftrum. Cathay Pacific har hotat med att stänga av all personal med koppling till protesterna.

Flygbolagets ordförande John Slosar förklarade på fredagen att bolagets varumärke tagit stryk under den senaste tidens politiska turbulens. Han klargjorde att bolaget står lojalt till Hongkongs politik ”ett land, två system”, något som kritiker anser successivt urholkas. 

Bedömare ansåg det också som egendomligt att nyheten om Rupert Hoggs avgång inte först publicerades via bolagets eller Hongkongbörsens webbplats utan av den kinesiska statskontrollerade tv-kanalen CCTV.

”Det här är ytterligare en attack på Hongkongs delvisa autonomi då nyheten släpptes via kinesisk media först”, säger en analytiker vid ett Hongkongbaserat kapitalförvaltningskontor, till Di.

”Investerare måste nu fråga sig vad det egentligen innebär att investera i ett Hongkongbolag, speciellt ett med stor verksamhet i Fastlandskina.”

Även ett fackförbund för markpersonal på flygplatsen sa att Rupert Hoggs avgång är ytterligare ett tecken på Pekings otillbörliga inflytande i Hongkong.

Turbulensen inom Cathay Pacific är bara ett av många tecken på hur politiskt infekterade demonstrationerna i Hongkong blivit för Kina. Regeringen i Peking rasade efter att Donald Trump antytt att handelsförhandlingarna inte kommer återupptas innan situationen i Hongkong lösts.

Kinesisk media har kablat ut filmklipp där man kan se hur tusentals militärer och armerade fordon står redo på andra sidan gränsen i Fastlandskina. 

På fredagen försäkrade kommunistpartiets propagandamegafon Global Times att ”det kommer inte bli någon upprepning” av massakern på Himmelska fridens torg om militären, eller andra kinesiska ordningsmyndigheter, går in i Hongkong. Uttalandet var högst ovanligt då allt om massakern 1989 vanligtvis är censurerats.

Analysgruppen Eurasia framhöll på fredagen att tanks på gatorna inte bara hade varit förödande för Hongkong, som är ett av världens främsta finanscentrum med en av världens mest aktiva containerhamnar, utan även för Kina.

”Det skulle resultera i allvarliga handels- och finanssanktioner mot Kina, underminering av deras ’soft power’ som de byggt upp under de senaste 20 åren och ha ihjäl Hongkong som internationellt finanscenter”, skriver gruppen.

Massiva demonstrationer väntas under helgen. Samtidigt visar nya siffror att stan står på gränsen för att halka ned i recession, tyngt både av demonstrationerna mot regeringen och av handelskriget.

Cathay Pacific har utsett Augustus Tang som ny vd. Sedan april har Cathay Pacific tappat drygt 25 procent på börsen. 

Källa:di.se

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report