Foto:Britishairways.com

British Airways pilotfack begärde på tisdagen nya förhandlingar för att lösa konflikten, som lamslagit bolagets verksamhet i två dagar med miljardkostnader för ägaren IAG.

Nya strejker hotar den 27 september om inte förhandlarna når en lösning, enligt Bloomberg. Några samtal är dock inte planerade innan strejken bryts minuten innan midnatt på tisdagen.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

”Piloterna har visat ett resolut ställningstagande och British Airways måste nu börja lyssna och komma med lösningar på dispyten”, sade generalsekreterare Brian Strutton till nyhetsbyrån.

British Airways piloter är redan bland världens bäst avlönade, enligt uttalanden från bolagets vd Alex Cruz för BBC. Ett tidigare förslag, som piloterna avböjde, hade gett ett lönelyft med 11,5 procent till 202.000 pund per år. Det motsvarar drygt 2,4 miljoner kronor. British Airways piloter har inte strejkat sedan 1979, enligt Bloomberg.

Pilotfacket ställer sig dock kritiska till uppgifterna, och hävdar att en lösning hade kostat IAG den i sammanhanget nätta summan 5 miljoner pund.

Konflikten grundar sig i att piloterna vill ha tillbaka förmåner som var del av avtal innan finanskrisen 2008, då besättningspersonal gick med på lönesänkningar för att bidra till flygbolagets ekonomiska svårigheter. Nu önskas aktieförmåner och vinstdelning. IAG:s positiva vinstutveckling kan ha bidragit, då vinsten ökade med 18 procent i första kvartalet.

Flera flygbolag lyfte kraftigt på de europeiska börserna på tisdagen efter att premiärminister Boris Johnsons förslag om nyval röstats ner i parlamentet. IAG var upp 5,7 procent med några timmar kvar till börsstängning.

Källa:nyhetsbyrå direkt

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report