Foto:thomascook

Den brittiska resejätten Thomas Cook, som äger Ving, försätts i konkurs, meddelar företaget i ett pressutskick.

Hundratusentals resenärer riskerar nu att bli strandade runt om i världen.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Thomas Cook uppger att man inte har lyckats övertyga ägarna om att man ska reda ut den svåra ekonomiska situation som man har hamnat i – trots ”stora ansträngningar”. Därför ser sig styrelsen inte ha något annat val än att omedelbart begära företaget i konkurs.

”Det är en fråga om djup ånger för mig och resten av styrelsen över att vi inte har lyckats. Jag vill be om ursäkt till våra flera miljoner kunder och tusentals anställda, leverantörer och samarbetspartner som har stöttat oss i många år”, säger vd Peter Fankhauser i uttalandet.

”Detta är en djupt sorglig dag för företaget som var banbrytande med paketresor och gjorde resor möjliga för miljontals människor runt om i världen”, fortsätter han.

Den brittiska flygmyndigheten CAA arbetar nu för att få hem över 150.000 brittiska resenärer under kommande två veckor, rapporterar Reuters.

Thomas Cook-ägda researrangören Ving meddelar att deras kunder skyddas av resegarantin, vilket innebär att man ersätts för exempelvis hemtransport.

Vings pressinformatör Anna Hagberg uppgav under helgen för Di att runt 20.000 svenska resenärer just nu befinner sig på bolagets destinationer.

Problemen för Thomas Cook anses ha mynnat ur osäkerheten runt brexit, vilket fått britterna att avvakta med semesterbokningar, samtidigt som konkurrensen bland resebolagen har ökat.

Thomas Cook bildades i Storbritannien 1841 och arrangerade då tågresor. Efter andra världskriget började man med paketresor till Europa. Företaget har 22.000 anställda världen över, 9.000 i Storbritannien, och 3.000 hotell världen över är knutna till företaget.

Källa:TT

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report