Nu lyfter första svenskan mot rymden

Ons 25 Sep, 2019 - 6:58
Foto;:NASA

I eftermiddag är det dags för den första svenska kvinnan att bege sig ut i rymden. Igår mötte Jessica Meir journalister på den ryska kosmodromen Baikonur i Kazahkstan.

Alla astronauterna presenteras och sitter sedan under presskonferensen bakom en glasruta. De har varit isolerade för att skydda sig från virus och andra sjukdomar.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Jessica Meir är både amerikansk och svensk medborgare. Hennes mamma kommer från Västerås. Hon är forskare och specialiserad på hur djur klarar sig i extrema förhållanden, nu ska hon själv till kanske den mest extrema platsen, rymden.

Ombord i rymdkapseln i eftermiddag finns också en rysk befälhavare och en astronaut från Förenade Arabemiraten.

– Vi är de lyckligt lottade, som sitter här bakom glaset, blir fotograferade och får hålla tal. Men i verkligheten är det en laginsats av folk i Ryssland, i USA och på andra håll i världen, sa Jessica Meir som ska tillbringa ett drygt halvår i rymden.

Besättningarna som åker upp till den internationella rymdstationen är fortfarande resultat av ett samarbete, trots att relationen mellan Ryssland och USA är mycket dålig.

I framtiden har president Donald Trump också markerat att USA:s mål i rymden är att nå Mars, men för att nå dit ska fler astronauter först fara till månen. Dit ska då även en kvinna åka har Nasa sagt.

Precis innan Jessica Meir åker upp i rymden i eftermiddag kommer hon att sitta i rymdkapseln och lyssna på musik hon valt själv.

– Jag har valt musik som är viktig för mig, några av mina favoritband, en del väcker vissa känslor, en del har med rymden att göra och med att vara astronaut.

Källa:sverigesradio.se

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report