Utländska besökare kan ha bättre mobiltäckning än svenskar tack vare så kallad roaming, alltså att deras mobiler kan använda flera operatörers nät.

– Det är ju bra att våra besökare har bra uppkoppling, men självklart så borde våra medborgare som bor här året runt ha samma möjlighet eftersom infrastrukturen finns och tekniken finns ju också, säger Ann-Louise Hansson, bredbandssamordnare i Strömsunds kommun.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Strömsund har liksom många andra glesbygdskommuner dålig mobiltäckning i vissa områden och en del invånare kan ha svårt att ringa eller använda mobiltjänster, enligt Ann-Louise Hansson.

Roaming innebär att mobilsignalerna kan vandra mellan flera olika operatörers nät.

En del utländska besökare i Sverige har roaming och kan därför i en del områden ha bättre uppkoppling än svenskar som ju i regel bara har tillgång till en operatörs nät.

– Det kan vara så under förutsättning att din operatör har roamingavtal med de svenska operatörer som har täckning i det här området, säger Petter Öhrn, pressansvarig vid Post- och telestyrelsen.

Flera utländska mobilföretag har avtal om roaming i Sverige med fler än en operatör, exempelvis franska Orange, tyska Drillich, som samarbetar med telejätten Telefonica, har avtal med fyra svenska operatörer och brittiska Vodafone med tre, skriver bolagen i mejl till Ekot.

Inom ramen för ett projekt som drivs av Luleå tekniska universitet har Paul-Henry Lundström i Glommersträsk i Norrbotten som driver ett skogsvärderingsföretag fått testa roaming.

Roamingen gör att han lättare kan koppla upp sin surfplatta så han får tillgång till kartor och dokument när han är i skogen, och det har ökat lönsamheten för hans företag.

– Visst har den förbättrats, nu kan jag hålla på med det arbete jag ska göra i stället för att springa omkring och söka täckning.

Roaming i Sverige erbjuds bara i begränsad omfattning av stora svenska mobilföretag som Tele2 och Telia och inte till privatpersoner.

Källa:sverigesradio.se

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report