Foto:Cathay Pacific

Det oroliga läget i Hongkong märks tydligt på besöksstatistiken. Enligt flygmyndigheten i Hongkong minskade antalet flighter till staden med 6 procent och antalet passagerare med 13 procent i oktober.

Flera stora asiatiska flygbolag har redan genomfört neddragningar i antalet flighter, däribland Garuda som minskat från 21 till fyra flighter i veckan. Air Asia och Spice Jet har helt dragit in resor från Kuala Lumpur och Kota Kinabalu respektive Mumbai in i december/januari.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Det lokala flygbolaget Cathay Pacific har sagt att oroligheterna medför ”osäkerhet och utmaningar” för affärsutsikterna och man har dragit ner kapaciteten och skjutit upp leveranser av fyra flygplan, rapporterar Reuters.

Även SAS har dragit ner på antalet flygningar till Hongkong, som minskar antalet flygningar till och från Köpenhamn från fem till fyra.

”Vi har märkt en lägre efterfrågan, framför allt från fritidsresenärer och därför sett anledning att justera vår linjetrafik”, säger SAS presschef Freja Annamatz till TT.

Att dra in fler flighter är inte aktuellt just nu, men från SAS sida följer man utvecklingen noga:

”Det kommer att se lite annorlunda ut under jul- och nyårshelgerna men i nuläget ser vi inte skäl till att minska antalet flighter ytterligare”, säger Freja Annamatz.

Utrikesdepartementet har ingen reserekommendation utfärdad på Hongkong, men svenska ambassaden varnar för att oroligheterna i Hongkong har eskalerat. 

”Våldsamma sammandrabbningar har ägt rum, framför allt runt universiteten. Vi uppmanar för närvarande svenska medborgare att särskilt undvika området kring universitetet Polytechnic”, skriver ambassaden på sin hemsida.

Där står också:

”Vi rekommenderar därför, likt tidigare, alla svenska medborgare att iaktta stor försiktighet och vi riktar denna uppmaning särskilt till svenska utbytesstudenter vid lärosäten i Hongkong.”

Oroligheterna har lagt sig som en våt filt över ekonomin i det som i normaltfallet är ett av de största finansiella centrumen i Asien. Sedan tredje kvartalet i år befinner sig Hongkong i recession sedan ekonomin krympte med 3,2 procent under perioden juli-september.

Källa:di.se

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report