Foto:Viking Cinderella

Parterna i den finska postkonflikten kom inte överens på söndagskvällen. Nu väntar sympatistrejker som kommer slå mot färjetrafiken och Finnairs flygningar. 

En bitter konflikt om villkoren för finska postanställda kommer på måndagen ställa till med stora problem för färjetrafiken mellan Sverige och Finland, Helsingfors invånare och flygbolaget Finnair.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Postanställda har strejkat sedan 11 november i protest mot villkoren för 700 pakethanterare och ett nytt kollektivavtal för 10.000 postanställda. Medlare arbetade hela helgen för att nå en överenskommelse som båda parter i den finländska postkonflikten kunde acceptera. 

Men efter flera timmars förhandlingar på söndagen kom beskedet att de postanställdas fackförbund Pau nobbar medlarnas bud. Nu blir det en ny utvidgad strejk för 10.000 postanställda. 

Samtidigt trappas konflikten upp när fackförbunden inom transport och sjöfart går ut i sympatistrejker från och med måndag 25 november. Bland annat går Helsingfors busschaufförer ut i strejk och Finnairs flygningar påverkas när markpersonal och kundtjänst på Vanda-Helsingfors flygplats strejkar.

Finnair ställde redan på söndagen in 26 avgångar under söndagen och måndag morgon. Omkring 1.000 passagerare berörs av de inställda avgångarna, bland andra två flygningar från Helsingfors till Hongkong respektive Peking samt Stockholm-Helsingfors.

Nu kommer Finnair avboka ytterligare avgångar. Bolaget har sammanlagt 377 planerade flygningar på måndagen med 35.000 resenärer.

Bolaget ställer in ytterligare 250 flygningar på måndagen och tror sig kunna genomföra ungefär 120, enligt ett pressmeddelande. Ungefär 20.000 resenärer påverkas.

Flygningar till och från de svenska flygplatserna Arlanda, Bromma, Umeå och Landvetter drabbas.

”Finnair har ställt in fem avgångar från Arlanda och fyra ankomster till Arlanda i morgon, och två ankomster och två avgångar på Landvetter”, säger Åsa Öhman, pressansvarig vid Swedavia, till TT på söndagskvällen.

När det gäller Bromma har fem avgångar och fem ankomster ställts in och på Umeå flygplats är det en av varje.

Dessutom drabbas de svenska resenärer som tar sig till Finland på annat sätt för att resa vidare med Finnairs många flygningar till Asien.

Även färje- och godstrafiken över Östersjön drabbas när fackförbundet Sjömansunionen sympatistrejkar. Alla fartyg under finländsk flagg blir kvar i hamn.

”Tråkigt för oss och våra passagerare, vi är ju inte part i konflikten”, säger Hans Friberg, operativ chef på rederiet Tallink Silja.

Två av rederiets fartyg, Silja Serenade och Baltic Princess, fastnar i Helsingfors respektive Åbo. Trafiken till Riga och Tallinn berörs inte av konflikten.

”Vi hoppas att parterna löser det här”, säger Hans Friberg på Tallink Silja.

Viking Line meddelar att fem av rederiets fartyg är berörda. Rosella blir stående i Mariehamns hamn redan på söndagskvällen. På måndag morgon stannar Mariella vid kajen i Helsingfors hamn och Amorella i Åbo hamn.

På måndagskvällen kommer Viking Grace stanna i Åbo medan Gabriella på tisdagsmorgonen fastnar i Helsingfors. 

Källa:TT-di.se

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report