För andra dagen i rad har ett nytt värmerekord satts i Australien.

Samtidigt rasar omkring hundra terrängbränder och en veckas nödläge har utlysts i den australiska delstaten New South Wales, rapporter ABC News.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

I onsdags sattes för andra dagen i rad ett nytt värmerekord i Australien. Snittet för dagens toppnoteringar nådde 41,9 grader – vilket är en hel grad högre än toppnoteringen i tisdags, 40,9 grader.

Vid väderstationen Nullarbor i delstaten South Australia uppmättes rekordhöga temperaturen 49,9 grader och på flera håll i landet låg temperaturen över 45 grader under torsdagen, enligt ABC News.

Det största orosmomentet under de närmaste dagarna är oförutsägbarheten, med extrema vindförhållanden och extremt höga temperaturer, säger New South Wales premiärminister Gladys Berejiklian, angående de skogsbränder som härjar i delstaten.

I New South Wales rasar tre stora bränder utanför Sydney med dess runt fem miljoner invånare.

Räddningstjänsten (RFS) har gått ut med en varning till boende i högriskområdena i delstaten och uppmanar dem att evakuera tidigt eftersom det ”helt enkelt inte finns brandbilar till varje hus”, rapporterar Reuters.

”Om du ringer efter hjälp kanske du inte få det. Förvänta er inte en brandbil. Förvänta er inte att någon knackar på dörren. Förvänta er inte ett telefonsamtal”, varnar RFS.

För andra gången sedan årets skogsbrandsperiod började har ett nödläge utlysts i delstaten. Nödläget innebär att räddningstjänsten får extra befogenheter.

RFS, genom chefen Shane Fitzsimmons, får bland annat avgöra hur statliga resurser ska fördelas, stänga vägar, tvångsevakuera människor och ta över privata fastigheter om det bedöms vara nödvändigt under räddningsinsatser.

Enligt Fitzsimmons arbetar omkring 2.000 brandmän i delstaten med ytterligare 500 beredda att rycka ut.

”Även om i dag kommer att bli en mycket dålig dag, en farlig dag i New South Wales, är prognosen att lördagen blir ännu värre”, säger Fitzsimmons vid en presskonferens.

Källa:di.se

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report