Ukraina begär svarta lådor från Iran

Tor 16 jan, 2020 - 7:00

Åklagarmyndigheten och säkerhetstjänsten i Ukraina uppmanar Iran att lämna över färdskrivarna, de så kallade svarta lådorna, från det ukrainska passagerarplan som sköts ned utanför Teheran i förra veckan. 176 människor ombord på planet omkom.

En utredare från Iran väntas besöka Ukraina inom kort för att bedöma om ett ukrainskt laboratorium skulle vara lämpligt för att arbeta med de svarta lådorna, enligt en säkerhetsanställd i Ukraina, rapporterar Reuters.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Enligt Iran har en person som filmade när planet sköts ned med gripits. Den gripne kan komma att anklagas för någon typ av brott mot landets säkerhet, skriver BBC. Den journalist som var först med att lägga upp filmen på nätet uppger dock att den som filmade är i säkerhet, och att de iranska myndigheterna har gripit fel person. Journalisten är en iranier bosatt i Storbritannien.

President Hassan Rohani har lovat att nedskjutningen av planet ska utredas noggrant. Flera personer med koppling till händelsen har gripits.

I iranska sociala medier uppmanas människor att delta i demonstrationer för femte dagen i rad i dag, en vecka efter kraschen.

Studenter som går i frontlinjen för demonstrationerna, har arrangerat protester i Teheran och i andra städer sedan i lördags, då myndigheterna medgav sin roll i händelsen efter tre dagars nekande.

Iran har förklarat nedskjutningen som ett tragiskt misstag, som kom några timmar efter det att landet hade avfyrat robotar mot irakiska militärbaser som används av amerikanska soldater. Eldgivningen utgjorde en del av svaret på att USA dödat den iranske toppmilitären Qassem Soleimani.

Källa:TT

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report