Foto: SAS

Resenärer som krävt ersättning från SAS när de drabbades av pilotstrejken kan bli ett fall för EU:s domstol.

Utgången i målet kommer att få prejudicerande betydelse för ett stort antal passagerare.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Under den sju dagar långa strejken i våras förra året tvingades SAS att ställa in närmare 4.000 flygningar. Många resenärer har efter det sökt ersättning av flygbolaget.

Allmänna reklamationsnämnden (ARN) gjorde i slutet av augusti bedömningen att passagerarna inte hade rätt till ersättning. Detta eftersom flygbolagen inte är skyldiga att betala om förseningen beror på ”extraordinära omständigheter” enligt EU:s flygpassagerarförordning.

”Vi har gjort bedömningen att pilotstrejken är just en sådan extraordinär händelse att flygbolaget kan vara undantaget från att betala den här standardiserade EU-kompensationen”, sade Marcus Isgren, ordförande och chef för ARN till TT.

Men nu har Attunda tingsrätt begärt att EU:s domstol kommer med ett förhandsavgörande om just tolkningen av ”extraordinära omständigheter”.

Anledningen till att tingsrätten begär ett förhandsavgörande är att det saknas vägledande beslut från EU:s domstol om en lagenligt inledd strejk utgör en ”extraordinär omständighet”.

Utgången i målet kommer att få prejudicerande betydelse för ett stort antal andra passagerare som har begärt ersättning av SAS på grund av strejken.

I väntan på beslut från EU:s domstol skjuts målet upp i Attunda tingsrätt.

Källa:TT

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report