Antalet passagerare på de svenska flygplatserna minskade med 3,5 procent under fjolåret, visar färska siffror från Transportstyrelsen.

Samtliga tio flygplatser som ägs av statliga flygplatsoperatören Swedavia hade vikande passagerarsiffror.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Det totala antalet passagerare på de 38 flygplatserna uppgick förra året till drygt 37,9 miljoner, vilket är en minskning med 3,5 procent jämfört med 2018. Antalet inrikespassagerare minskade med 8,9 procent, medan antalet utrikespassagerare minskade med 2,2 procent.

”Så gott som samtliga inrikeslinjer visar en nedgång 2019. Det har sin förklaring i avmattning av den svenska ekonomin, men det kan inte uteslutas att det också kan förklaras av en ökad miljömedvetenhet och tillgång till alternativa färdsätt”, säger Jean-Marie Skoglund, flygmarknadsanalytiker på Transportstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Den största nedgången noterades på flygplatserna i Mora/Siljan, Karlstad och Jönköping som alla tappade över 30 procent av passagerarna. För Moras del har flygplatsen saknat regelbunden trafik under 2019 medan Karlstad och Jönköping drabbats hårt av flygbolaget BMI:s konkurs, noterar Transportstyrelsen.

Tio flygplatser hade dock fler passagerare förra året än 2018. I Kristianstad ökade trafiken med 40 procent sedan flygbolaget Bra öppnat en linje till Bromma. Flygplatserna i Gällivare och Lycksele noterade också kraftiga ökningar på runt 30 procent.

Noterbart är att trafiken på de tio flygplatser som ägs av den statliga flygplatsoperatören Swedavia minskade. På de tre största – Arlanda, Landvetter och Bromma – minskade trafiken med 4,5 procent, 2,0 procent respektive 5,9 procent.

Källa:di.se

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report