Foto:WHO i Genève.

Spridningen av coronaviruset från Wuhan utgör ett internationellt hälsonödläge, meddelar WHO i Genève.

Ryssland har delvis stängt gränsen mot Kina på grund av coronaviruset och Vietnam slutar utfärda turistvisum till kineser.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

En rad flygbolag avbryter flygningar till och från Kina.

”Vårt största bekymmer är att viruset har möjlighet att sprida sig till länder med bräckligare hälsovårdssystem”, säger WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus vid en presskonferens.

Enligt WHO finns det ingen anledning att beordra begränsningar för internationella resor. Inte heller den internationella handeln bör begränsas. Resebegränsningar har dock redan införts i stor utsträckning.

Ryssland meddelar att landgränsen mot Kina stängs, med undantag av viss tågtrafik. Landgränsen Ryssland–Kina är världens sjätte längsta.

”Vi kommer att informera alla i dag om gränsstängningsåtgärderna längst i öster och andra åtgärder som vidtas av den ryska regeringen”, säger premiärminister Michail Misjustin enligt den statliga ryska nyhetsbyrån Tass.

Vietnam har slutat utfärda turistvisum för kinesiska medborgare sedan tre nya fall av smittan konstaterats i landet.

En lång rad flygbolag har tillfälligt ställt in sina flygningar till Kina. Det gäller bland andra SAS, Air France, Lufthansa och British Airways. Israel tillåter inte att några plan som flugit från Kina landar i landet.

Hongkong har stängt sex av fjorton landövergångar till Fastlandskina och ingen som kommer från Hubeiprovinsen får komma in. Ett stort antal sportanläggningar, campingplatser, museer och andra offentliga platser håller stängt.

I Italien hölls 6.000 personer isolerade på ett av världens största kryssningsfartyg. Fartyget Costa Smeralda strandade i Civitavecchia – en hamnstad nära Rom – sedan två passagerare från Kina misstänktes ha drabbats av Wuhanviruset. Men på torsdagskvällen meddelade det italienska hälsovårdsdepartementet att något coronavirus inte konstaterats på fartyget.

Det totala antalet bekräftade fall är nu över 8 200, enligt statistik från Johns Hopkins University i Baltimore i USA. Fortfarande är provinsen Hubei i Kina, där utbrottet startade i staden Wuhan, värst drabbad. Där har drygt 4 900 fall registrerats, och drygt 160 av de bekräftade dödsfallen sedan utbrottet har inträffat i Hubei.

Det officiella dödstalet är uppe i drygt 170. Antalet fall av smittade befaras fortsätta att stiga de närmaste dagarna, då över 12 000 personer misstänks vara smittade.

Det första virusfallet där en person smittat en annan person i USA bekräftades på torsdagen. Enligt amerikanska hälsovårdsmyndigheten har en man i Chicago smittats av sin fru. Kvinnan, i 60-årsåldern, smittades i sin tur i Wuhan.

Coronaviruset kan vara smittsamt under inkubationstiden, som enligt Världshälsoorganisationen WHO pågår i mellan två dagar och två veckor. Enligt en ny kinesisk studie är medeltiden 5,2 dygn mellan att en person smittats och att symptomen visar sig i form av till exempel feber, hosta och svårigheter att andas.

Många företag har beslutat att tillfälligt stänga verksamheter i Kina. Exempelvis meddelar den svenska möbeljätten Ikea att samtliga 30 butiker i Kina stängs temporärt. Beskedet kom dagen efter ett besked från koncernen om att hälften av butikerna skulle stänga, och att öppettiderna skulle begränsas.

Klädjätten H&M stänger 45 butiker i landet.

Totalt minst 15 länder har konstaterat fall av coronaviruset, enligt WHO, där Finland och Förenade arabemiraten är bland de senaste länderna att rapportera sina första fall.

Källa:TT

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report