SMHI: Extrem januari med sommarvärme

Mån 3 feb, 2020 - 6:57

Varmast blev det i småländska Oskarshamn, där termometern visade 12,1 grader den 15 januari – den högsta januaritemperatur som uppmätts i Sverige.

Oskarshamn satte också nytt rekord i högsta dygnsmedeltemperatur för januari, 10,6 grader. Det är över vad SMHI definierar som en sommartemperatur – gränsen går vid 10 grader.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

– Anledningen är att vi har haft ett vädermönster med mycket väst- och sydvästliga vindar som fört upp varm luft över landet. Det är egentligen det normala för oss, men nu har det skett under en ovanligt lång tid, säger Charlotta Eriksson vid SMHI.

Sett över hela månaden låg temperaturerna över det normala på alla SMHI:s mätstationer. I mellersta Norrland avvek temperaturen som mest, över 10 grader mer än det normala. Minst märktes värmen av längst upp och längst ner i landet, och på Öland och Gotland, där temperaturerna låg 5–6 grader över snittet.

Högst månadsmedeltemperatur – ännu ett svenskt januarirekord – uppmättes vid Måseskär och Väderöarna i Bohuslän. Där låg termometern på i genomsnitt 6,2 grader.

Källa:TT

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report