Ekonomisk smäll mot skidbackar

Fre 7 feb, 2020 - 6:59

Skidanläggningar i södra Sverige har drabbats hårt ekonomiskt av den milda vintern.  Isaberg i Småland har fortfarande inte haft öppet en enda dag.

–Tyvärr ser det ju inte så roligt ut, men vi hoppas fortfarande på kyla, säger Louise Söderlund, vd på Isaberg.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Den ovanligt milda vintern slår hårt mot alpina skidanläggningar i södra Sverige. Säsongen har på de flesta håll varit obefintlig. Isaberg är med sina 12 nedfarter och åtta liftar den största anläggningen i södra Sverige. Med bara dagar kvar till sportlovet har backen fortfarande inte öppnat. Och kommer inte kylan kan hela säsongen vara i fara, vilket skulle bli en rejäl ekonomisk smäll: 30 miljoner i förlorade intäkter för en verksamhet som omsätter 70 miljoner per år.

–Ekonomiskt är det jättetråkigt. Det är ett tapp, vi får disponera våra resurser på ett helt annat sätt, säger Louise Söderlund.

Samtliga skidbokningar i Isaberg för januari blev avbokade. Och ingen av de närmare hundra säsongsarbetarna som skolats in har kunnat erbjudas jobb. I stället för skidåkning öppnar backen sin höghöjdsbana och minigolf, som normalt brukar öppna i april.

Det har varit kärvt för alla skidanläggningar i södra Sverige och få har kunnat öppna den här säsongen. Flottsbrobacken i Huddinge söder om Stockholm kan en bra säsong ha 80 000 besökare. Uteblir säsongen helt – är det andra gången på 30 år som det sker.

–Just nu tjänar vi inga pengar – effekten efter säsongen får vi ta då, säger anläggningschef Andreas Häggqvist.

Men alla anläggningar är inte helt beroende av vädret. Tolvmannabacken i Kisa i Östergötland, som ingår i Branäsgruppen, lyckades öppna redan i juldagarna, tack vare sparad snö från förra året, som lagrats i höger under flis och bark.

–Vi hade sparat lite drygt 50 tusen kubikmeter snö, säger Anders Kjällström, vd på Branäsgruppen.

Källa:sverigesradio.se

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report