Foto:boeing.com

Boeing tog inga order på nya flygplan i januari, framgår av ett pressmeddelande. 

Senast det hände var 1962. Helåret slutade med ett totalt negativt orderintag för första gången på flera årtionden, efter att storsäljaren 737 Max satts under flygförbud efter två olyckor på kort tid.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Leveranserna från den hårt pressade amerikanska flygtillverkaren blev 13 plan i månaden. Det är första gången på 20 år som Boeingslutat tillverka den anrika 737-modellen. Året har också bestått av en bombmatta av kritik från allmänhet och politiker, kritik som renderade i att vd Dennis Muilenberg fick sparken mot slutet av året.

Boeing har tvingats ge enorma rabatter – upp till halva priset – för att få flygbolag att köpa olycksmodellen 737 Max, rapporterade The Daily Telegraph i januari. 

Den franska huvudkonkurrenten Airbus tog 274 flygordrar i januari.

Boeing har ännu inte sett slutet på krisen, som kantats av uppgifter om att certifieringsprocessen runt planen varit för slapp. De senaste rapporterna gör gällande att USA:s luftfartsmyndighet FAA varslat flygbolag om att en eventuell omcertifiering kan vara klar innan halvårsskiftet i år. Flera storbeställare har dock strukit Max-planen från hela sommarprogrammet.

Två europeiska flygbolag som lagt stora beställningar av problemmodellen är de på svenska flygplatser verksamma Norwegian Air, Ryanair och British Airways-ägaren IAG. De båda flygbolagen är i förhandling med Boeing om ersättning för tappet av intäkter och kostnader som vållats av flygförbudet. SAS har dock i ett tidigare skede inlett en utfasning av Boeingplan till förmån för Airbus.

Den amerikanska flygtillverkarens aktie har backat med över 20 procent sedan i mars.

Källa:nyhetsbyrån direkt

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report