Foto:norwegian

Flygbolaget Norwegian, som på torsdagsmorgonen redovisade en rörelseförlust för fjärde kvartalet på 1,3 miljarder norska kronor, riskerar en skattesmäll på totalt 856 miljoner norska kronor, motsvarande drygt 890 miljoner svenska kronor.

I en not i kvartalsredovisningen står det om skatteärendet som bolaget drivit mot norska skattemyndigheten och som bolaget första gången nämnde i årsrapporten för 2018, som E24 noterat. Där framgår att Norwegian fick avslag i Skatteklagenemnda i ett beslut som fattades i slutet av januari, men att bolaget avser att driva ärendet vidare till domstol.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Skatteärendet härrör från en omorganisation i bolaget 2013 och 2014 då Norwegian bland annat bildade sitt irländska bolag för internationella långdistansflygningar, NAI. Omorganisationen genomfördes enligt reglerna för villkorade skattefria omorganisationer men norska skattemyndigheten anser att detta inte är förenligt med EU-lagen. 

På spel står skatt och räntor på totalt 856 miljoner norska kronor, utgifter som skulle påverka Norwegians tillgångar negativt, poängterar bolaget lakoniskt.

Skatteklagenemnda bestämde emellertid i sitt beslut att en del av skatteskulden ska skjutas upp, och deadline för skatten återstår att bestämma. Norwegian hoppas emellertid slippa betala helt.

”Norwegian och dess skatterådgivare är av uppfattningen att beslutet vilar på lösan grund och att det är troligt att det kommer att ändras i domstol. Därför har Norwegian bestämt att driva ärendet till domstol”, står det i kvartalsrapporten.

Norwegian-aktien handlas ner med 5,3 procent på Oslobörsen vid 11.30-tiden på torsdagen.

Källa:di.se

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report