Foto: Mats Montner

Flygbolaget Air France-KLM utfärdade en coronavirusrelaterad varning om att rörelseresultatet kommer att tyngas med 150-200 miljoner euro under perioden februari till april 2020. Ett annat bolag som påverkas med inställda Kinalinjer är svenska SAS.

Air France aktie var ned med över 7 procent på Parisbörsen på torsdagsförmiddagen, efter att bolaget i bokslutsrapporten beskrivit virusets efterverkningar som ett dråpslag mot finanserna och efterfrågeutsikterna. Inte bara passagerarsidan tyngs ned, utan också fraktverksamheten.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Lufthansas aktie sjönk 3 procent och British Airways-ägaren IAG:s aktie var ned med 1,5 procent. Lågprisbolagen, som inte är exponerade mot Kina, drogs ned i generellt mindre omfattning. Ryanair och Norwegian Air sjönk med en knapp procent, Wizz Air var ned med 0,6 procent och Easyjet sjönk 0,3 procent. 

På hemmaplan i Stockholm var SAS aktie ned med 1 procent. Aktien har backat med 35 procent sedan början av december, då kommunikationen vid delårsrapporten gav besked om osäkra ekonomiska framtidsutsikter och framväxande avmattning i stora ekonomier som väntas komma att påverka efterfrågan från SAS kunder negativt under det kommande året. 

Bolaget har därefter gett beskedet att flygrutterna till Peking och Shanghai fortsatt kommer ligga nere till den 29 mars på grund av coronaviruset.

Enligt en analys från Sydbank i förra veckan kan vissa delar av SAS intäktsbortfall kompenseras av lägre utgifter för bränsle och således ta igen för vinsttappet senare under året. Givet att 8-10 procent av bolagets omsättning kommer från Kinaflyget kan de två månaderna av inställda flyg kosta ”hundratals miljoner kronor”, enligt banken.

Källa:nyhetsbyrån direkt

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report