Foto:sas

SAS vd Rickard Gustafsons vädjan till regeringen är att på alla upptänkliga sätt hjälpa bolaget att rädda kassan. 

”Vi befinner oss i en samhällelig kris”, säger han. 

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!


SAS vd Rickard Gustafson ser en skrämmande utveckling när Di fångar honom efter torsdagens bolagsstämma, som avlöpte enligt plan. 

”Vi befinner oss i en samhällelig kris”, säger han. 

”Vi ser en en stort fallande efterfrågan på flygresor. Företag tar fram nya resepolicys, där man undviker att resa. Många medborgare tycker att det är obehagligt och väljer att boka av sina fritidsresor.”

Bolaget är i intensiva förhandlingar med facket. I ett internt dokument till regeringen författat för en vecka sedan, som Di har tagit del av, pekar bolaget ut uppsägningar, frivilliga avgångar och förtida pensionsavgångar som möjliga åtgärder. Men det bästa är om bolaget slipper uppsägningar, enligt vd:n som menar att han har facket med sig. 

”Det är en bred palett och det kommer se olika ut i olika länder, men vi måste få ner lönekostnaderna temporärt medan vi tar oss igenom den här perioden med corona”, säger Rickard Gustafson. 

Hans budskap till regeringen är på samma tema: Bolaget behöver hjälp att skydda sina likviditetsbuffertar, så att ”det inte går tomt i kassan.”

”Den här stora förändringen i efterfrågan kommer snabbt att äta på likviditeten. Vi gör allt vad vi kan för att sänka våra kostnader, skydda vår kassa så långt det går”, säger han. 

Hur snabbt måste de beskeden komma? 

”Påverkan på flygbolagen sker här och nu. Det är nu vi ser att vi inte får in bokningar. Det är nu kunder bokar av. Pengarna rinner ut ur bolaget nu. Så att vi önskar det här så fort som möjligt. På ett par dagar bara så har det verkligen eskalerat”, säger han. 

Är det inte det verkningslöst att ta bort flygskatten mot avbokningar? Det blir ju ingen skatt på ingen resa? 

”Det är korrekt att effekten av en sådan åtgärd kommer att vara ganska begränsad om det inte är några passagerare som flyger”, säger han. 

Då är det viktigare med likviditetstillskott eller likviditetsgarantier? 

”Eller andra former av likviditetsförstärkande åtgärder. Det kan vara allt i från att man betalar arbetsgivaravgift lite senare. Man kan titta på moms på samma sätt.” 

Hur många av era anställda är drabbade av corona? 

”Vi har två medarbetare som är drabbade av smittan. Båda har varit symtomfria när de har varit på arbetet och sedan har de fått symptom. Nu önskar vi dem god hälsa och tillfrisknande så fort som möjligt. Sedan har vi ett antal medarbetare som mår bra, som inte är smittade men som är i karantän för de har vart i miljöer där smittan har funnits.”

Har ni några åtgärder för att göra flygmiljön mindre farlig i ett coronahänseende? 

”I grund och botten är luftmiljön ombord på ett flygplan väldigt ren. Vi har extremt effektiva luftfilter. Sedan sitter man väldigt nära varandra på ett flygplan. Det kan vara en utmaning”, säger Rickad Gustafson och pekar på att bolaget har höga ambitioner när det gäller städning och hygienrutiner. 

Källa:di.se

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report