Foto:Ferie for Alle

Danmark förbjuder folksamlingar med fler än tio personer, säger statsminister Mette Frederiksen (S). Förbudet införs på onsdagen. Vissa butiker och andra verksamheter stängs samma dag.

”Från i morgon klockan 10 kommer det inte längre att vara tillåtet att samlas i grupper om fler än tio personer”, säger Frederiksen vid en presskonferens.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Syftet är att begränsa spridningen av coronaviruset.

På onsdagen stängs också en rad verksamheter, meddelar statsministern. Det handlar om verksamheter där människor befinner sig nära varandra, såsom nattklubbar, gym, frisersalonger och solarier. Restauranger ska sluta servera gäster, men de ska fortsättningsvis kunna erbjuda hämtmat.

”Matvarubutiker kommer fortfarande att hållas öppna”, säger Frederiksen som vädjar till dessa att tillhandahålla handsprit till kunderna.

Det ska vara tillräckligt med plats. Kunderna ska kunna tvätta och sprita händerna. Det ska vara ett bra avstånd både i köerna och när man tittar på varor, säger statministern.

Hon uppmanar vid presskonferensen alla danskar att även privat undvika att samlas i grupper om fler än tio personer.

De nya reglerna ska gälla fram till den 30 mars.

Danska myndigheter har förberett ett stickprovsprogram för att få en bättre bild av antalet coronavirussmittade i landet. För tillfället testar Danmark bara gravt sjuka personer för coronaviruset.

”Det betyder att vi inte har en bra bild av smittspridningen i samhället”, säger Tyra Grove Krause på smittskyddsorganet Statens serum institut.

Källa:TT

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report