Foto: Mats Montner

Åtgärderna för att bromsa spridningen av coronaviruset förlängs och utökas i Finland. I Danmark öppnar regeringen samtidigt för lättnader efter påsk – om invånarna fortsätter att sköta sig. 

Den finländska regeringen har beslutat att förlänga slutdatum för alla gällande åtgärder från den 13 april till den 13 maj. Det handlar bland annat om skolundervisning på distans, utom för de minsta barnen, och avspärrning av landskapet Nyland där Helsingfors ligger.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Dessutom införs nya restriktioner: Alla restauranger, kaféer och barer ska hålla stängt från och med måndag kväll till den 31 maj. All persontrafik med färjor till och från landet stoppas, och möjligheten att passera landgränserna till Norge och Sverige inskränks ytterligare.

Beskeden gavs vid en presskonferens på måndagskvällen där de fyra regeringspartiernas partiledare medverkade.  

Åtgärderna måste godkännas av riksdagen, men där har regeringspartierna egen majoritet.

Frederiksen: Åtgärderna fungerar

I Köpenhamn var tongångarna annorlunda när statsminister Mette Fredreriksen (S) höll presskonferens tidigare på dagen.

– De åtgärder vi har vidtagit fungerar. Det första tecknet är att från den dag vi stängde ner har smittan av vanlig influensa stoppats, sade hon enligt nyhetsbyrån Ritzau.

Om siffrorna är stabila kommer regeringen att inleda en öppning av samhället efter påsk, lovade Frederiksen. Det ska göras ”gradvis, försiktigt och kontrollerat”, sade hon.

Om danskarna däremot börjar mötas igen och inte håller avstånd kan åtgärderna i stället stramas åt, varnade statsministern.

Källa:svt.se

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report