Konkurserna inom hotell- och restaurangbranschen ökade i mars med 123 procent, jämfört med samma period ett år tidigare. Det visar färska siffror från kreditinformationsföretaget UC.

I en annan hårt drabbad bransch, transportsektorn, ökade konkurserna med 105 procent i mars. För alla branscher har konkurserna hittills i år ökat med 9 procent.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

– Det är oväntat att det kommer så fort tycker jag. Det brukar ta tid innan konkurser kommer men här är det smack på i restaurangerna, det händer med en gång. Det är oroväckande, säger Richard Damberg, ekonom på UC.

Fem bolag i rekonstruktion varje dag

Även antalet rekonstruktioner ökar kraftigt. Rekonstruktioner genomförs när företag inte kan betala sin räkningar men där långivarna är beredda att förhandla om skulderna.

Förra året hamnade ett bolag var tredje dag i rekonstruktion, nu drabbar det fem företag varje dag.

En bransch som klarat sig bättre än tidigare är detaljhandeln, där konkurserna istället minskade med 17 procent jämfört med samma tid förra året. Små livsmedelsbutiker har gynnats särskilt.

”Kommer att accelerera”

Framöver väntas många fler branscher få det tufft, enligt UC. Delar av industrin står helt still och åkerier väntas får det svårt när efterfrågan faller.

-Det är bara början. Den första krisen började komma runt den 20 mars och framåt. Den här utvecklingen kommer att accelerera nu, säger Richard Damberg.

Källa:svt.se

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report