Foto: Mats Montner

Flygbolaget Lufthansas styrelse har fattat beslut om att senarelägga beslut om att ta emot tyskt statsstöd, som förhandlades klart tidigare i veckan, efter att EU-kommissionens krav nagelfarits, framgår av ett pressmeddelande.

Lufthansas styrelse har inte mäktat med att godkänna stödpaketet utifrån EU:s riktlinjer.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

”Styrelsen har noterat villkoren som indikeras av EU-kommissionen. Dessa skulle leda till en försvagning av hubbfunktionen vid Lufthansas hemmaflygplatser i Frankfurt och München. Den ekonomiska påverkan som blir resultatet för bolaget och de planerade återbetalningarna av stabiliseringsbidraget, liksom alternativa framtidsscenarion, måste utvärderas grundligt”, uppger styrelsen i pressmeddelandet.

Förbundskansler Angela Merkel ska i samband med att stödpaketet förhandlades fram ha sagt till regeringens förhandlare att EU inte kommer tillåtas sätta några käppar i hjulet för Lufthansa genom att exempelvis beröva bolaget på viktiga gateplatser vid hemmahamnarna Frankfurt och München, enligt Handelsblatts rapportering från tidigare i veckan.

Hon förtydligade dock att hon var medveten om att det skulle komma att bli ”en tuff kamp” med EU, enligt affärstidningen.

Anledningen till EU-kommissionens ovilja att direkt släppa igenom Lufthansas överenskommelse med tyska staten om ett skattefinansierat räddningspaket är att det riskerar snedvrida konkurrensen om inte Lufthansa i gengäld för stödet i viss mån frigör affärsmöjligheter till andra flygbolag som inte får samma stöd.

Överenskommelsen mellan Lufthansa och tyska staten är värd 9 miljarder euro och ämnar rädda bolaget ur pandemikrisen.

Lufthansas aktie handlades ned på beskedet.

Källa:nyhetsbyrån direkt

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report