Foto:PEAB

Byggbolaget Peab har beslutat att lägga ned driften av Ängelholm Helsingborg Airport tills vidare. Efter flera år av vikande passagerarsiffror har läget under coronakrisen blivit akut, skriver bolaget i ett pressmeddelade.

Anledningen till att Peab lägger ned driften beror på att flygplatsen inom överskådlig tid inte kommer att generera några intäkter. Bolaget har enligt egen utsago ”långt framskridna och konstruktiva diskussioner med ett antal kommuner” i nordvästra Skåne om förutsättningarna för att bedriva flygplatsverksamheten och vilka ekonomiska förutsättningar som finns för det.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

”En förutsättning i förhandlingarna är att det ekonomiska ansvaret ska bäras av andra än Peab. Förutsättningarna för återstart av flygplatsen bestäms därmed inte av Peab”, skriver bolaget.

Under det första kvartalet belastades Peabs resultat av ett löpande underskott på 10 miljoner kronor relaterat till flygplatsen.  I samband med beslutet om nedläggningen belastas verksamheten med ytterligare 40 Mkr, varav 20 Mkr utgörs av nedskrivning av goodwill.

”Vi har drivit flygplatsen i tio års tid och under de senaste åren har vi framfört att vi långsiktigt inte kan ta ensamt ansvar för denna viktiga samhällsfunktion. Coronapandemins effekter på resandet har ställt frågan på sin spets. Utan intäkter och med en oklar framtid för flyget måste vi nu tyvärr ta steget och stänga flygplatsen tills vidare. Samtidigt har jag goda förhoppningar om att kommunerna i Nordvästskåne vill hitta en lösning så att flygplatsen kan återstartas i framtiden”, säger Peabs vd Jesper Göransson i pressmeddelandet.

I avvaktan på besked från kommunerna måste Peab säga upp personalen på flygplatsen.  Flygplatsen behåller dock sitt flygplatscertifikat, vilket innebär att några strategiskt viktiga positioner kommer att finnas kvar tills vidare. Det beskrivs också som en förutsättning för en snabb återstart av verksamheten längre fram.

Flygbolagen SAS och BRA trafikerar normalt sett flygplatsen, men sedan den 6 april har trafiken upphört på grund av coronapandemin. I går meddelade SAS att tanken var att återuppta linjen Arlanda-Ängelholm den 15 juni. BRA ansökte den 6 april om rekonstruktion. Tidigare har de båda bolagen även flugit till Gotland under sommarsäsongen samt till Sälen/Trysil och Åre/Östersund under vintern. Antalet passagerare på flygplatsen uppgick förra året till 387.000, enligt Transportstyrelsens statistik. Fem år tidigare var den siffran 408.000.

Källa:di.se

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report