Trots att Italien haft gränsen öppen mot EU/Schengen-området sedan i början av juni märks ännu inga turister i landet.

Det sade chefen för den italienska turistbranschorganisationen Federturismo, Marina Lalli, under en pressträff med internationella medier på onsdagen, rapporterar bland annat tyska Welt.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

”Det är inte som så att vi inte ser något betydande antal turister, vi ser helt enkelt inte alls några turister”, uppgav hon.

Det råder en avsaknad av utländska turister och hon tror inte att dessa börjar återvända till Italien förrän i september/oktober. Framför allt är det tyskar och österrikare som kan tänkas komma i och med de relativt enkla möjligheterna för dem att ta sig söderut till EU-partnern.

Däremot är turister från exempelvis Kina och USA förbjudna på obestämd framtid, vilket drabbar städer som Florens, Rom och Venedig hårt, enligt Federturismos chef.

Italienska familjer med inkomster på under 40.000 euro kan ansöka om en värdekupong på 500 euro för inhemskt resande. En absolut merpart av italienarna väntas stanna hemma denna sommar. Av de cirka 60 miljoner invånarna i landet väntas drygt hälften åka på åtminstone kortare resor inom Italien i sommar, visar en enkätundersökning från forskningsinstitutet Ixe enligt österrikiska Kurirer.

Nordea framhöll i en analys under våren att turism står för 13 till 15 procent av BNP i Spanien och Italien, mot mindre än 10 procent i länder som Sverige och Tyskland. 

Majoriteten av de sydeuropeiska ländernas turismintäkter kommer under sommaren, tillade Andreas Steno Larsen, chefsstrateg på Nordea, för Nyhetsbyrån Direkt. En avsaknad av sommarturism kan därmed innebära åtskilliga procentenheter i förlorad BNP för sydeuropeiska länder, i tillägg till de ekonomiska kostnaderna för de senaste månadernas nedstängning. Dessa redan skuldsatta länders underskott riskerar utan någon betydelsefull turistsäsong i sommar att bli ännu högre än vad som prognosmakare bedömt, befarade han.

Källa:nyhetbyrån direkt

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report