Foto:SAS

Trots inbetalningar under flera års tid står ett hundratal av de svenska SAS-anställda nu utan dansk a-kassa. Det har danska myndigheter beslutat, rapporterar Sydsvenskan.

I samband med coronakrisen har flygbolagets anställda fått välja mellan att antingen bli uppsagda och få lön under uppsägningstiden – eller att begära tjänstledigt under två år och då få ersättning från den danska a-kassan FTF. Men det sistnämnda alternativet gäller bara danskar.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

Myndigheten CKA (Center för klagomål om arbetslöshetsförsäkring, som ligger under danska arbetsmarknadsstyrelsen) har nämligen beslutat att de som tar tjänstledigt och bor i annat EU-land – eller blir uppsagda av SAS +0,06% – inte har rätt till någon ersättning i Danmark.

Beslutet rör runt 200 svenska SAS-anställda i Danmark som valt att vara tjänstlediga i väntan på bättre tider för flygbolaget. Men de hänvisas, liksom sina norska kollegor, nu till sina hemländers a-kassor i stället, trots att man enligt svenska regler inte kan få a-kassa under tjänstledighet.

Den danska a-kassan FTF planerar att överklaga beslutet då man anser att svenska medlemmar drabbas orimligt hårt.

Källa:TT

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report