Italiens gränser är öppna sedan över en månad. Men de utländska turisterna uteblir än så länge i hög grad.
Det beräknas kosta landet motsvarande minst 250 miljarder kronor, bara i år.

Det ekonomiska läget i Italien är mycket allvarligt i kölvattnet av coronakrisen. Enligt färska siffror från EU beräknas Italiens BNP sjunka med hela 11,2 procent i år. Värst av alla länder i unionen.

Fler artiklar om:

Tipsa oss om nyheter!

En av landets mycket viktiga inkomstkällor är turismen, som står för 13 procent av BNP.

Få utländska turister

Det är också en av de sektorer som drabbats hårdast av coronapandemin. Få flyg och allmän rädsla håller folk borta. Den 3 juni öppnade Italien för turism från andra EU-länder, utan karantäner och begränsningar. Hittills är dock antalet utländska turister försvinnande litet.

– Massturismen från utlandet finns i princip inte just nu, säger guiden Ilaria vid lutande tornet i Pisa, till SVT.

Att de utländska turisterna, bland annat de från USA och Kina, uteblir påverkar intäkterna kraftigt.

Enligt Enit, Italiens nationella turisbyrå, kommer de utländska besökarna att minska med över 55 procent och det kommer att orsaka förluster motsvarande 250 miljarder kronor.

Även den italienska inhemska turismen minskar kraftigt. Över 10 miljoner italienare riskerar fattigdom och många har mycket mindre pengar att röra sig med. På badorterna, med nya säkerhetsföreskrifter på stränder och i lokaler, lyckas man ändå locka till sig en hel del italienare.

– Men det gäller bara i regioner som Ligurien och Emilia-Romagna, säger Bernabò Bocca, ordförande för Italiens hotellorganisation Federalberghi.

Hårdast för Florens och Venedig

Hårdast drabbade är städer som Florens och Venedig där de utländska besökarna varit basen på konst- och kulturresor. Florens tappar hela 900 000 övernattningar i år och i Venedig har bara 70 procent av hotellen öppnat igen och är enbart belagda till hälften. Affärshotell och lyxhotell är i djup kris. 

Italiens förhoppning är att delvis kunna rädda säsongen med turister från framför allt Frankrike, Tyskland och Storbritannien och ”bara” göra en förlust på 50 procent mot normalt istället för, som värsta scenario är, 75 procent.

Källa:svt.se

SENASTE NYTT

SENASTE NUMRET

Annons

RESEREPORTAGE

Annons

KRÖNIKA

Annons


Jobbannonser

Ny på jobbet

Video

Facebook

Gå gärna in på Facebook och gilla Travel Report